Kuchnia

babka

Pełna smaku babka wielkanocna z majonezem. Uświetni wielkanocny stół

Babka wielkanocna z dodatkiem majonezu z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole. Idealnie puszysta, wilgotna i delikatna, a to wszystko za sprawą zaskakującego składnika, czyli majonezu. Smak tego popularnego sosu jest niewyczuwalny, a efekt, jaki daje jest ogromny. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Babki i baby to typowe ciasta podawane na Święta Wielkanocne. Okazale prezentują się zwłaszcza te upieczone w specjalnej…

Read more

kokos

Specjał kokosowo-migdałowy

Desery to smaczne zwieńczenie obiadu czy też sposób na poprawienie sobie humoru. Często sięga się po szybki w przygotowaniu budyń czy kisiel, można jednak pokusić się czasami o małe eksperymenty w tym zakresie. Specjał kokosowo-migałowy jest prosty w przygotowaniu, a zachwyci swoim wyglądem oraz smakiem, jak i będzie cieszyć się powodzeniem nie tylko u najmłodszych domowników. Wyszukane połączenie Duet kokos…

Read more

dania

5 klasycznych dań Turcji.

Wiele osób wybiera się do Turcji na wakacje. Mnóstwo turystów chce zwiedzić i poznać dawną to historię Turecką. Jednak mało osób zna ich klasyczne dania i najbardziej to popularne. Wiele Polaków ma na cel wybranie się do Turcji. Pierw poznajcie, co możecie, dostać w popularnych restauracjach i co warto zamówić z klasycznych dań Turcji. 1. Baakława. Bakława to tak naprawdę…

Read more

deser

Kresowa kopuła

Do przygotowania tej paschy potrzebne nam będą następujące składniki: 2 litry tłustego mleka 3,2-procentowego (nie może być UHT), 6 jajek, 1 laska wanilii, 500 ml kwaśnej śmietany, 1 kostka (250 g) masła, 1 szklanka cukru pudru, 150 g malin. Przygotowanie Mleko zagotujmy z laską wanilii. Śmietanę i jajka ubijmy mikserem (masa powinna być jasna i puszysta). Następnie wlejmy do wrzącego…

Read more

zupa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest bardzo popularnym daniem podawanym w czasie Świąt Wielkanocnych. To, obok żurku, tradycyjna potrawa świąteczna. Przepis, który poznamy w tym artykule jest nieco inny od klasycznych receptur, często przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Wyróżnia się dużą ilością warzyw, odpowiednio dobranych przypraw oraz podaniem jej w formie zupy-krem. Niektórym osobom zupa chrzanowa kojarzy się z bardzo wyrazistym,…

Read more

dania

5 klasycznych dań Polskich

Wiele osób o tym nie wie, ale my jako Polacy też mamy swoje klasyczne dobre dania, które bardzo rzadko są gotowane w Polskich domach. Często jednak one występują na wigilii, ale i nie zawsze. Jednak posiadamy je i są one bardzo dobre. Nie znasz ich? To warto je poznać, zanim minie cały czas. 1. Babka ziemniaczana koćmok. Jest to jedno…

Read more

indukcja

Jak zainstalować płytę indukcyjną lub szklano-ceramiczną?

Wymiana i instalacja płyty indukcyjnej lub szklano-ceramicznej jest stosunkowo prosta. Podamy Wam kilka wskazówek, aby każdy mógł zrobić to sam. Odinstalowanie uszkodzonej płyty indukcyjnej lub szklano-ceramicznej. Po pierwsze sprawdzimy, czy płyta jest przyklejona do marmuru lub blatu kuchennego silikonem. W tym celu możemy wziąć np. żyletkę i przejechać nią po złączu między płytą a powierzchnią, przesuwając ten element tnący dookoła…

Read more

piec

Czy znasz zalety gotowania w piekarniku parowym?

W środowisku, w którym coraz bardziej zależy nam na prowadzeniu zdrowego trybu życia, gotowanie na parze jest cenione jako jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw. Istnieje wiele korzyści z tego typu gotowania. Żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości, witaminy i minerały, a jej substancje odżywcze są prawie niezmienione, dzięki czemu jest łatwiejsza do strawienia. Dzięki gotowaniu na parze żywność zachowuje więcej…

Read more

baba

Bogactwo smaków kuchni litewskiej

Kuchnia litewska znana jest z naturalności – darów pól, ogrodów, lasów, a także jezior, rzek i morza. Każdy region ma własne, ulubione składniki. Dziukija uważana jest za stolicę leśnych skarbów, szczególnie grzybów i jagód, i słynie z dań z kaszy gryczanej. Akusztota – tutaj nie można sobie wyobrazić obiadu bez ziemniaków, szczególnie placków ziemniaczanych. Znów Suvalkija to kraina ekspertów od…

Read more

wakame

Wakame. Co warto wiedzieć o tych algach?

Algi zajmują coraz ważniejsze miejsce w naszej diecie. Dla jednych są roślinną alternatywą dla ryb, dla innych sposobem na urozmaicenie swego menu. Bez względu na to, z jakiego powodu po nie sięgniemy, jedno jest pewne – nasz organizm sporo na tym zyska. Wśród tych alg, które mają szerokie grono sympatyków, pojawiają się algi wakame. Wodorosty te świetnie sprawdzają się i…

Read more