Kuchnia

dania

5 klasycznych dań Polskich

Wiele osób o tym nie wie, ale my jako Polacy też mamy swoje klasyczne dobre dania, które bardzo rzadko są gotowane w Polskich domach. Często jednak one występują na wigilii, ale i nie zawsze. Jednak posiadamy je i są one bardzo dobre. Nie znasz ich? To warto je poznać, zanim minie cały czas. 1. Babka ziemniaczana koćmok. Jest to jedno…

Read more

indukcja

Jak zainstalować płytę indukcyjną lub szklano-ceramiczną?

Wymiana i instalacja płyty indukcyjnej lub szklano-ceramicznej jest stosunkowo prosta. Podamy Wam kilka wskazówek, aby każdy mógł zrobić to sam. Odinstalowanie uszkodzonej płyty indukcyjnej lub szklano-ceramicznej. Po pierwsze sprawdzimy, czy płyta jest przyklejona do marmuru lub blatu kuchennego silikonem. W tym celu możemy wziąć np. żyletkę i przejechać nią po złączu między płytą a powierzchnią, przesuwając ten element tnący dookoła…

Read more

piec

Czy znasz zalety gotowania w piekarniku parowym?

W środowisku, w którym coraz bardziej zależy nam na prowadzeniu zdrowego trybu życia, gotowanie na parze jest cenione jako jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw. Istnieje wiele korzyści z tego typu gotowania. Żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości, witaminy i minerały, a jej substancje odżywcze są prawie niezmienione, dzięki czemu jest łatwiejsza do strawienia. Dzięki gotowaniu na parze żywność zachowuje więcej…

Read more

baba

Bogactwo smaków kuchni litewskiej

Kuchnia litewska znana jest z naturalności – darów pól, ogrodów, lasów, a także jezior, rzek i morza. Każdy region ma własne, ulubione składniki. Dziukija uważana jest za stolicę leśnych skarbów, szczególnie grzybów i jagód, i słynie z dań z kaszy gryczanej. Akusztota – tutaj nie można sobie wyobrazić obiadu bez ziemniaków, szczególnie placków ziemniaczanych. Znów Suvalkija to kraina ekspertów od…

Read more

wakame

Wakame. Co warto wiedzieć o tych algach?

Algi zajmują coraz ważniejsze miejsce w naszej diecie. Dla jednych są roślinną alternatywą dla ryb, dla innych sposobem na urozmaicenie swego menu. Bez względu na to, z jakiego powodu po nie sięgniemy, jedno jest pewne – nasz organizm sporo na tym zyska. Wśród tych alg, które mają szerokie grono sympatyków, pojawiają się algi wakame. Wodorosty te świetnie sprawdzają się i…

Read more

zwiazek

Czy potrzebujesz silnych więzi z partnerem?

Budowanie relacji romantyczniej z drugą osobą często wygląda zupełnie inaczej, niż byśmy sobie tego życzyli. Może się bowiem okazać, że mamy różne wizje naszej wspólnej przyszłości albo wyznajemy zupełnie różne wartości. Zdarza nam się nawet, że jeden z partnerów bardzo chce nawiązać silne więzi ze swoją drugą połówką, podczas kiedy drugi wcale nie jest tak mocno zainteresowany emocjonalną stroną związku.…

Read more

mazurek

Przepis na marcepan do mazurka wielkanocnego

Marcepan wydaje się większości ludzi skomplikowaną masą o nieziemsko pysznym smaku. To wdzięczny dodatek do wyrobów cukierniczych, stosowany na przykład w mazurkach wielkanocnych. Wydaje nam się ezgotyczny, może dlatego, że kojarzymy jego pochodzenie z krajami arabskimi. To w Persji znaleziono pierwsze wzmianki dotyczące masy powstałej z połączenia zmielonych orzechów i cukru. Jednak to tylko pozory i ta tajemnicza masa wcale…

Read more

ziemniaka

4 sposoby na dania z ziemniaka

Sałatka bawarska 50 dag ziemniaków 2 łyżki posiekanego szczypiorku czerwona cebula 10 dag ogórków konserwowych 15 dag boczku sól pieprz 100 ml bulionu łyżeczka musztardy łyżeczka cukru po 3 łyżki octu jabłkowego i oleju Ziemniaki pokrój na ćwiartki, a te w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki marynat (bulion, musztardę, cukier, ocet, olej). Boczek pokrój w drobną kostkę, wysmaż go na suchej…

Read more

kuchania

Żurek śląski w chlebie

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki 2 szklanki zakwasu na żurek, 1 pęczek włoszczyzny, 2 małe cebule, 400-425 g wędzonych żeberek, 3 małe ziemniaki, 2 średnie ząbki czosnku, 6 jajek, po 200 g białej parzonej i wędzonej kiełbasy, 2/3 szklanki śmietany 22-procentowej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 łyżki startego chrzanu, sól, mielony czarny pieprz,…

Read more