Kuchnia Redakcja poleca

5 klasycznych dań Turcji.

dania

Wiele osób wybiera się do Turcji na wakacje. Mnóstwo turystów chce zwiedzić i poznać dawną to historię Turecką. Jednak mało osób zna ich klasyczne dania i najbardziej to popularne. Wiele Polaków ma na cel wybranie się do Turcji. Pierw poznajcie, co możecie, dostać w popularnych restauracjach i co warto zamówić z klasycznych dań Turcji.

1. Baakława.

Bakława to tak naprawdę jest słodka przekąska, uwielbiana przez ów miłośników kuchni tureckiej, bałkańskiej, czy też i ormiańskiej. Są to takowe warstwy cienkiego jak takowa to listka ciasta, oddzielonego ów masłem. Jest to bardzo często danie nadziewane orzechami włoskimi i pistacjami a też i cynamonem.

2. Mercimek kortesi.

Jest to danie dla miłośników kuchni tureckiej, ale i nie tylko, ale też i dla osób, które są wegetarianami. Jednak idealnie takowe danie sprawdzi się też i bardzo dobrze na przystawkę jest to podawane danie najczęściej przed głównym to daniem, czy też i lekka przekąska. Jest to tradycyjna, ale zarazem i głównym składnikiem jako specjalna turecka kasza.

3. Icli Kofte.

Są to tak naprawdę małe smażone kotleciki, jednak w zupełnie to innej formie niż te znane w ów Polsce. Jest to tak naprawdę mięso wołowe jagnięce czy też z wielbłąda wraz z takową to cebulą i kaszą Bulgar.

4. Cacik.

Jest to tak naprawdę odrębna wersja pochodząca z greckiej to potrawy tzatiziki. W Turcji Cacik jest to takowa zupa na bazie to jogurtu z dodatkiem tego zielonego ogórka mięty, a zarazem i ostrej papryczki.

5. Kadayif.

Kolejny to bardzo mocno słodki bałkański deser, dodatkowo klasyczne danie. Głównie jest takowe jedzenie przygotowywane na cukrze i karmelu. Tak samo, jak takowa to baklawa, jest zrobiony z takowego przekładanego warstwami cienkiego to listki papieru z ciasta i dodatkowo na przemian jest oddzielane masłem.

Sprawdź:   4 sposoby na dania z ziemniaka

Zdjęcie autorstwa Michael Burrows z Pexels

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze