Sernik należy do najbardziej lubianych ciast, który ma swoich fanów na całym świecie. W wielu wariantach, z dodatkami świeżych owoców lub czekolady, stanowi niesamowicie smaczny dodatek do kawy. Wśród nich znaleźć można sernik baskijski, który wyróżnia się lekko karmelowym smakiem, zbrązowiałą górą i środkiem, którego konsystencja jest niemalże płynna.

Serowa przyjemność

Sernik baskijski za swoją ojczyznę ma San Sebastian, miasto w Kraju Basków. Wypiek ten jest łatwy w przygotowaniu, a jak głosi wieść hiszpańska – zawsze się udaje. Tym, co wyróżnia ten rodzaj sernika, to pieczenie go bez spodu – ciasto wylewa się do formy i piecze. Po wyjęciu z piekarnika jest ono przyrumienione z góry, w środku zaś pozostaje mokre. Z tego względu nie należy za długo trzymać go, by „doszedł”, gdyż może mu to zaszkodzić. Sernik baskijski nie potrzebuje dodatków w swoim wnętrzu, jest jednak odpowiedni do dekoracji świeżymi owocami jak maliny czy borówki.

Składniki:

– 900 g serka kremowego philadelphia

– 300 g drobnego cukru do wypieków

– ziarenka z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego

– 6 dużych jajek

– 500 ml śmietanki kremówki 30% lub podwójnej kremówki (double cream)

– szczypta soli

– 50 g mąki pszennej

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w następujący sposób: formę zapiąć i wysmarować masłem. Wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by boki papieru wystawały minimum 10 cm ponad formę sztywno do góry.

W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do dokładnego połączenia i do roztarcia cukru. Dodać wanilię, jajka w całości i sól. Utrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować do połączenia. Bezpośrednio do masy serowej przesiać mąkę pszenną i zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka, nie za gęsta masa serowa.

Powstałą masę serową przelać do przygotowanej tortownicy.

Piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie, pozostawiając wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Na dłuższy czas lub podczas upałów przechowywać w lodówce.

Zdjęcie autorstwa Olenka Sergienko z Pexels