Z okazji świąt Bożego Narodzenia gotuje się i piecze potrawy oraz ciasta, które przez pozostałą część roku są zapomniane. Jednak warto to zmienić poprzez szykowanie ich znacznie częściej – na przykład miodownik sprawdzi się jako deser nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale za każdym razem, kiedy najdzie ochota na słodkie i efektowne ciasto.

Magia miodu

Miodownik jest ciastem, na które tradycyjnie i zazwyczaj składają się blaty miodowe przekładane kremem budyniowym i kajmakowym, jako dodatków używa się orzechów oraz polewy czekoladowej. Żydowski wypiek pojawiający się na weselnym stole zdołał również zasmakować innym nacjom, w tym Polakom. Najczęściej przygotowuje się je z okazji Bożego Narodzenia, jednak dostępność składników i proste wykonanie sprawiają, że warto piec je częściej. Poniższy przepis jest jego prostszą wersją bez dodatku kajmaku i czekolady.

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– ½ szklanki cukru

– 3 jajka

– 4 łyżki miodu

– ½ kostki masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

– 3 ½ szklanki mleka

– 10 łyżek kaszy manny

– ½ szklanki cukru

– 1 kostka masła

Opcjonalnie

– ulubiona konfitura

– garść lubianych orzechów

Przygotowanie

Składniki na ciasto wymieszać razem i podzielić na cztery równe części. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnić cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w temperaturze 160 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Wystudzić i wyjąć z formy. Tak samo potraktować pozostałe trzy części ciasta.

W szklance mleka wymieszać kaszę. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać kaszę i gotować, aż całość zgęstnieje. Odłożyć do wystygnięcia. Zmiksować masło i ugotowaną kaszę. Powinien powstać z nich puszysty krem.

Blaty ciasta wysmarować konfiturą i kremem, po czym naprzemiennie układać w formie. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami. Można również udekorować je kandyzowanymi wiśniami lub wspomnianą wcześniej polewą czekoladową – wystarczy tabliczkę czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki i polać ciasto.

Zdjęcie autorstwa Cats Coming z Pexels