Płyty szklano-ceramiczne i indukcyjne wyprzedziły w popularności tradycyjne kuchenki gazowe. Oczywiście, istnieją konsumenci dla każdego typu, ale ważne jest, aby znać różnicę między indukcją i ceramiki szklanej.
Dlatego uważamy za konieczne przeanalizowanie cech obu rodzajów płyt: szklano-ceramicznej i indukcyjnej. Która płyta jest najlepsza do Twojej kuchni: szklano-ceramiczna czy indukcyjna?
Różnica między płytą indukcyjną a szklano-ceramiczną.
Kiedy mówimy o różnicy między indukcją a ceramiką szklaną, pierwszym aspektem do rozważenia jest cena. Z jednej strony, płyty indukcyjne podwajają, a nawet potrajają koszt płyt szklano-ceramicznych. Dzieje się tak dlatego, że w płytach indukcyjnych zastosowano innowacyjny system gotowania.
Musimy również wziąć pod uwagę czas gotowania, ponieważ jest to podstawa przy wyborze między vitro a indukcją. W tym przypadku płyty indukcyjne potrzebują o połowę mniej czasu na ugotowanie potrawy.
Inne ważne różnice to obsługa, zużycie energii, jak również łatwość czyszczenia. Poniżej można porównać różne cechy płyt indukcyjnych i szklano-ceramicznych.
Płyty szklano-ceramiczne.
1. Istnieją różne rodzaje płyt szklano-ceramicznych, ale wszystkie działają w oparciu o system gotowania elektrycznego, którego podstawą jest gładka płyta ceramiczna.
2. Charakteryzuje się ogromną odpornością cieplną, jak również dużą zdolnością do przenoszenia ciepła.
3. Płyta szklano-ceramiczna może składać się z dwóch lub maksymalnie czterech okrągłych elementów grzewczych, które pełnią funkcję płyt grzewczych.
4. Płyty te uruchamiane są za pomocą przycisku palcowego, który służy również do regulacji mocy płyty.
5. Można je stosować do wszystkich rodzajów pojemników.
6. Ogrzewanie wytwarzane przez płyty szklano-ceramiczne jest stopniowe, co sprawia, że są one idealne do przygotowywania potraw, które nie muszą być natychmiast podgrzewane.
7. Powierzchnia płyt szklano-ceramicznych jest łatwa do czyszczenia.
8. Ponadto, zanieczyszczenia na powierzchni szklano-ceramicznej nie wpływają na ich wydajność.
Płyty indukcyjne.
1. Płyty indukcyjne są napędzane elektrycznie przez magnes o dużej mocy.
2. Wytworzenie pola magnetycznego generuje ciepło na powierzchni metalu nad magnesem.
3. Podobnie jak płyty szklano-ceramiczne, również płyty indukcyjne mają gładką powierzchnię ze szkła ceramicznego, a temperatura jest regulowana za pomocą przycisku.
4. Ważną różnicą pomiędzy płytami indukcyjnymi a szklano-ceramicznymi jest to, że płyty indukcyjne nagrzewają metalową powierzchnię dwa razy szybciej niż płyty szklano-ceramiczne.
5. Jeśli chodzi o zużycie energii, płyty indukcyjne zużywają o połowę mniej energii niż wszystkie inne rodzaje płyt szklano-ceramicznych.
6. Ponadto, dzięki płycie indukcyjnej możliwe jest bardzo precyzyjne kontrolowanie temperatury gotowania potraw.
7. Jest również bardzo łatwa w czyszczeniu i znacznie bezpieczniejsza, ponieważ po wyłączeniu płyty indukcyjnej jej powierzchnia szybko stygnie.
Wybierz płyty, które odpowiadają Twoim potrzebom.
Zawsze ważne jest, aby rozważyć różnicę między płytami indukcyjnymi i ceramicznymi. Nie jest to jednak jedyny istotny aspekt, który należy wziąć pod uwagę. W tej analizie ceramiki szklanej vs indukcja spojrzeliśmy na cechy obu typów płyt grzewczych.
Należy jednak wziąć pod uwagę potrzeby swoje i swojej rodziny. Innymi słowy, płyta grzewcza, którą wybierzesz, czy to vitro, czy indukcyjna, musi dostosować się do Twoich potrzeb i zaoferować Ci najlepszą wydajność.
Po podjęciu decyzji między indukcją a witroceramiką, należy rozważyć inne ważne aspekty, takie jak rozmiar, konstrukcja i wydajność. Wszystko w zależności od ceny i, oczywiście, od Twoich potrzeb.
Zużycie energii: szkło-ceramika vs indukcja.
Przy wyborze płyty kuchennej ważne jest, aby pomyśleć o zużyciu energii. W tym konkretnym przypadku, płyty indukcyjne mają zużycie energii pomiędzy 80% a 90%.
Z drugiej strony, płyty szklano-ceramiczne zużywają około 50% energii. Innymi słowy, płyty indukcyjne mają od 30 do 40% niższe zużycie energii w porównaniu z płytami szklano-ceramicznymi.