Mazurek wielkanocny to nic innego niż ogromne kruche ciacho o wysokości do 4 cm, z niesamowitą dekoracją.

Kruche ciasto to przepis łatwy do ogarnięcia za względu na swoją budowę co do proporcji używanych skladników. Wystarczy zapamiętać regułę 3 – 2- 1. Czyli np. 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. W ten sposób zawsze będziemy mogli sięgnąć w głąb pamięci i bez przeszukiwania internetu wykonać idealne kruche ciasto. Masło musi być mocno schłodzone, a cukier był najlepiej drobny. Łączymy składniki szybko, następnie schładzamy jeszcze ciasto przed rozwałkowaniem, a wykładając na blaszkę bądź do formy nakłuwamy spód widelcem. Robiąc spód do mazurka, warto pamiętać o ozdobnym brzegu, lekko wyższym, aby masa, która uszlachetni to ciacho, nie spływała nam z mazurka.

Mazurki najczęściej wykonujemy w formie prostokątnej

Często jednak na stolach pojawiają się mazurki w kształcie owalnym lub okrągłym. Co do kształtu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, co zresztą ma zastosowanie również w kwestii wyboru masy mazurkowej. Mazurki wielkanocne spotykamy z czekoladą, masą marcepanową, kajmakiem, a także z konfiturami czy lukrem. Większość mas wylewamy na posmarowane ulubionymi powidłami lub konfiturą kruche ciasto. Różnorodność mazurków jest imponująca.

Masa czekoladowa jest najprostsza

To nic innego niż rozpuszczona czekolada biała lub ciemna w śmietance kremówce. 300 ml śmietanki 30% podgrzewamy w kąpieli wodnej wraz z 2 tabliczkami czekolady (200 g). Na jeszcze płynną masę rozkładamy dekoracje, dzięki czemu będą trzymały się lepiej po zastygnięciu.

Masa marcepanowa to połączenie zmielonych migdałów bez łupinki z cukrem pudrem i rumem lub amaretto. Dokładnie zmielone migdały łączymy z taką samą ilością cukru pudru, miksujemy, dodając alkohol, aż do uzyskania plastycznej masy. Masę rozwałkowujemy, przesypując ją lekko cukrem pudrem, aby nie kleiła nam się do wałka. Rozkładamy na wysmarowanym konfiturą kruchym cieście. Masę marcepanową możemy barwić. Również nadaje się na wykonanie drobnych kwiatuszków, lub innych bardziej wielkanocnych kształtów.

Masa kajmakowa lub krówkowa dostępna jest w formie gotowej. Wystarczy delikatnie podgrzać puszkę z masą, najlepiej w kąpieli wodnej i rozlać na wysmarowane konfiturą kruche ciasto.

Mazurka też możemy po prostu zalać lukrem. Cukier puder ucieramy z wodą bądź sokiem z cytryny, Płyn dodajemy stopniowo, aby cukier rozpuścił się w jak najmniejszej ilości, ale zyskał konsystencje jogurtu. Im gęstsza masa tym ładniej zastygnie.

Mazurek wielkanocny to nie tylko bogactwo formy, ale również i treści

Ozdobne dekoracje mazurków nawiązują do pisanek. Ją bogate, zdobne i różnorodne. Mazurki najczęściej zdobimy bakaliami i  orzechami, ale zdarzają się też mazurki z bezą, plastrami cytrusów czy po prostu finezyjnie nałożoną różnokolorową masą. Nadadzą się również draże, pianki, posypka dekoracyjna, kolorowe pisaki z lukrem, i tym podobne elementy. Układamy wszystko w  geometryczne wzory lub „malujemy” w gałązki palmowe, bazie czy króliczki. Zapraszam serdecznie do zabawy z tym prostym, ale jak okazałym i zróżnicowanym wypiekiem wielkanocnym. Zaangażujmy rodzinę i cieszmy się czasem spędzonym razem.

Zdjęcie autorstwa Klayfe Rohden z Pexels