Święta Bożego Narodzenia sprawiają, że już na dwa miesiące przed nimi czujemy podniecenie na samo ich wspomnienie. Czujemy zapach Świat, czujemy rodziną atmosferę, czujemy po prostu magię tych wyjątkowych Świąt. Wpadamy w szał zakupów i w szał sprzątania domu. Snujemy również plany świąteczne i na długo przed Świętami sporządzamy menu wigilijne i świąteczne.

Przed Świętami Bożego Narodzenia

Czas przedświąteczny obfituje w zapachy, które niejednokrotnie przypominają dorosłym wigilie spędzone u babci lub w domu rodzinnym podczas, gdy było się dzieckiem. Lecz samo menu świąteczne to nie wszystko, bo przecież jest jeszcze wystrój stołu wigilijnego oraz wystrój całego domu wewnątrz i na zewnątrz.

Święta Bożego Narodzenia są tym piękniejsze, gdy na dworze panuje lekki mróz i leży choć trochę śniegu. Rozświetlone światełkami domy i ulice wyglądają przepięknie i przytulnie. W dzień wigilijny w kuchniach na Podlasiu nawzajem przenikają się zapachy pochodzące ze smażonych ryb, pieczonego kulebiaka, pieczonych i wędzonych mięs i wędlin, ciasta, jak i z pieczonej babki ziemniaczanej, która w tym regionie Polski jest dobrze znana i serwowana w Święta.

Babka ziemniaczana jest typowym przysmakiem kuchni kresowej, lecz nie podawana jest na kolacji wigilijnej, a gości na stołach zazwyczaj w drugi dzień Świat Bożonarodzeniowych. Jej rodowód sięga kuchni białoruskiej, lecz na Podlasiu także jest znana i podawana. Babkę ziemniaczaną piecze się w piekarniku. Podstawą do jej przyrządzenia są tarte ziemniaki, siekana cebula, jaja, mąka i przyprawy, a w tym głównie sól, pieprz i majeranek. Do babki ziemniaczanej można dodać również posiekaną wędlinę, boczek, a nawet grzyby. Następnie wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i piec. Po upieczeniu jej wierzch jest rumiany i pysznie wyglądający.

Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Babkę ziemniaczaną można konsumować pojedynczo lub z dodatkami. Dodatkiem do babki ziemniaczanej może być na przykład gęsta śmietana, albo sos grzybowy, jak również surówka z kwaszonej kapusty lub kiszony ogórek.

Zdjęcie autorstwa Nicole Michalou z Pexels