Do przygotowania tej paschy potrzebne nam będą następujące składniki: 2 litry tłustego mleka 3,2-procentowego (nie może być UHT), 6 jajek, 1 laska wanilii, 500 ml kwaśnej śmietany, 1 kostka (250 g) masła, 1 szklanka cukru pudru, 150 g malin.
Przygotowanie
Mleko zagotujmy z laską wanilii. Śmietanę i jajka ubijmy mikserem (masa powinna być jasna i puszysta). Następnie wlejmy do wrzącego mleka. Stale mieszając, gotujmy na średnim płomieniu do momentu, aż powstanie twarożek i oddzieli się od półprzezroczystej serwatki. Wtedy usuńmy laskę wanilii. Twarożek odstawmy do przestudzenia.
Sitko wyłóżmy kilkakrotnie złożoną gazą lub lnianą ściereczką. Przelejmy znajdujący się w garnku twarożek razem z serwatką. Pozostawmy na 2 godziny czasu. Następnie zbierzmy brzegi gazy z twarożkiem, mocno zwiążmy bawełnianą nitką. Przykryjmy deseczką, obciążmy na przykład słoikiem z wodą.
Zostawmy tak do następnego dnia, aby cała serwatka dokładnie wyciekła (twarożek musi być sypki). Maliny zmiksujmy, przetrzyjmy. Masło i cukier puder utrzyjmy na puszystą, jasnokremową masę. Ciągle ucierając, małymi porcjami dodawajmy twarożek. Masę rozdzielmy, jedną część wymieszajmy z musem. Formę do paschy wyłóżmy zwilżoną gazą.
Do formy nałóżmy na przemian porcje masy malinowej i waniliowej. Mocno ugniećmy łyżką. Wierzch wyrównajmy. Wstawmy do lodówki na co najmniej 12 godzin czasu, a jeszcze lepiej na całą dobę. Gotową paschę przełóżmy na talerz, odwracając formę do góry dnem. Usuńmy gazę, a deser udekorujmy.
Zdjęcie autorstwa Ella Olsson z Pexels