Sałatka bawarska

50 dag ziemniaków

2 łyżki posiekanego szczypiorku

czerwona cebula

10 dag ogórków konserwowych

15 dag boczku

sól

pieprz

100 ml bulionu

łyżeczka musztardy

łyżeczka cukru

po 3 łyżki octu jabłkowego i oleju

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, a te w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki marynat (bulion, musztardę, cukier, ocet, olej). Boczek pokrój w drobną kostkę, wysmaż go na suchej patelni tak, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

Łyżką cedzakową wyjmij boczek, przełóż na ręcznik papierowy. Na tłuszczu uduś talarki cebuli. Gdy będzie miękka, dodaj ziemniaki. Posól, zalej marynatą, zagotuj. Zestaw z ognia. Przypraw pieprzem, odstaw na 30 min. Na koniec dodaj pokrojone ogórki, boczek i szczypiorek.

Kartofel z nadzieniem

30 dag mięsa mielonego

2 cebule

ząbek czosnku

5-6 pieczarek

8 podobnej wielkości ziemniaków

łyżka posiekanej natki

łyżka koncentratu pomidorowego

majeranek

olej

cukier

przyprawa typu warzywko

sól

pieprz

olej

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodaj mięso. Smaż, aż zyska grudkowatą konsystencję. Dołóż starte pieczarki i koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, warzywkiem, cukrem, majerankiem i tymiankiem. Duś 15 min. Domieszaj natkę.

Ziemniaki wyszoruj, wydrąż środki, posól, napełnij mięsnym farszem. Umieść w wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej. Ziemniaki posmaruj olejem. Piecz 30 min w temp. 180 st.

Pyzy z farszem bekonowym

1,5 kg ziemniaków

3/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

sól

pieprz

1-2 cebule

30 dag boczku wędzonego

1-2 frankfurterki

ząbek czosnku

pieprz ziołowy

majeranek

łyżka oleju

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.

Na oleju podsmaż drobniutko pokrojony boczek, gdy się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę, roztarty czosnek i drobniutko pokrojone kiełbaski. Duś, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z łyżką ziemniaków. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Przestudź.

Do ziemniaków w misce wbij jajko. Wyrabiaj stopniowo dosypując mąkę, aż do powstania ciasta dającego się uformować w kulę. Nabieraj porcje wielkości moreli, rozpłaszczaj, układaj odrobinę farszu i zalepiaj formując kulkę. Pyzy gotuj około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zapiekanka chłopska

30 dag boczku wędzonego

4 cebule

1 kg ziemniaków

400 ml śmietanki

4 jajka

pieprz ziołowy

majeranek

mielony kminek

olej

ząbek czosnku

30 dag startego żółtego sera

sól

Ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo. Odcedź. Wystudź. Pokrój w plastry. Na łyżeczce oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj półtalarki cebuli i duś aż zmięknie. Przypraw solą, majerankiem i kminkiem. Formę żaroodporną obficie wysmaruj tłuszczem. Jajka zmiksuj ze śmietanką i połową sera.

Dodaj do smaku pieprz ziołowy, sól, roztarty czosnek i kminek. W formie warstwami układaj ziemniaki i cebulę z boczkiem. Każdą warstwę polej odrobiną sosu. Ostatnią ziemniaczaną warstwę posyp pozostałym serem, polej resztą sosu. Zapiekaj 45 minut w temp. 180 st.

Zdjęcie autorstwa Nataliya Vaitkevich z Pexels