Sałatka bawarska
50 dag ziemniaków
2 łyżki posiekanego szczypiorku
czerwona cebula
10 dag ogórków konserwowych
15 dag boczku
sól
pieprz
100 ml bulionu
łyżeczka musztardy
łyżeczka cukru
po 3 łyżki octu jabłkowego i oleju
Ziemniaki pokrój na ćwiartki, a te w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki marynat (bulion, musztardę, cukier, ocet, olej). Boczek pokrój w drobną kostkę, wysmaż go na suchej patelni tak, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
Łyżką cedzakową wyjmij boczek, przełóż na ręcznik papierowy. Na tłuszczu uduś talarki cebuli. Gdy będzie miękka, dodaj ziemniaki. Posól, zalej marynatą, zagotuj. Zestaw z ognia. Przypraw pieprzem, odstaw na 30 min. Na koniec dodaj pokrojone ogórki, boczek i szczypiorek.
Kartofel z nadzieniem
30 dag mięsa mielonego
2 cebule
ząbek czosnku
5-6 pieczarek
8 podobnej wielkości ziemniaków
łyżka posiekanej natki
łyżka koncentratu pomidorowego
majeranek
olej
cukier
przyprawa typu warzywko
sól
pieprz
olej
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodaj mięso. Smaż, aż zyska grudkowatą konsystencję. Dołóż starte pieczarki i koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, warzywkiem, cukrem, majerankiem i tymiankiem. Duś 15 min. Domieszaj natkę.
Ziemniaki wyszoruj, wydrąż środki, posól, napełnij mięsnym farszem. Umieść w wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej. Ziemniaki posmaruj olejem. Piecz 30 min w temp. 180 st.
Pyzy z farszem bekonowym
1,5 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
1-2 cebule
30 dag boczku wędzonego
1-2 frankfurterki
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
majeranek
łyżka oleju
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.
Na oleju podsmaż drobniutko pokrojony boczek, gdy się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę, roztarty czosnek i drobniutko pokrojone kiełbaski. Duś, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z łyżką ziemniaków. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Przestudź.
Do ziemniaków w misce wbij jajko. Wyrabiaj stopniowo dosypując mąkę, aż do powstania ciasta dającego się uformować w kulę. Nabieraj porcje wielkości moreli, rozpłaszczaj, układaj odrobinę farszu i zalepiaj formując kulkę. Pyzy gotuj około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Zapiekanka chłopska
30 dag boczku wędzonego
4 cebule
1 kg ziemniaków
400 ml śmietanki
4 jajka
pieprz ziołowy
majeranek
mielony kminek
olej
ząbek czosnku
30 dag startego żółtego sera
sól
Ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo. Odcedź. Wystudź. Pokrój w plastry. Na łyżeczce oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj półtalarki cebuli i duś aż zmięknie. Przypraw solą, majerankiem i kminkiem. Formę żaroodporną obficie wysmaruj tłuszczem. Jajka zmiksuj ze śmietanką i połową sera.
Dodaj do smaku pieprz ziołowy, sól, roztarty czosnek i kminek. W formie warstwami układaj ziemniaki i cebulę z boczkiem. Każdą warstwę polej odrobiną sosu. Ostatnią ziemniaczaną warstwę posyp pozostałym serem, polej resztą sosu. Zapiekaj 45 minut w temp. 180 st.
Zdjęcie autorstwa Nataliya Vaitkevich z Pexels