Zupa chrzanowa jest bardzo popularnym daniem podawanym w czasie Świąt Wielkanocnych. To, obok żurku, tradycyjna potrawa świąteczna. Przepis, który poznamy w tym artykule jest nieco inny od klasycznych receptur, często przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Wyróżnia się dużą ilością warzyw, odpowiednio dobranych przypraw oraz podaniem jej w formie zupy-krem. Niektórym osobom zupa chrzanowa kojarzy się z bardzo wyrazistym, wręcz ostrym smakiem i dlatego wolą unikać jej przygotowywania. Warto jednak wiedzieć, że odpowiednie proporcje składników i dobór warzyw pozwolą nam nieco przełamać charakterystyczny smak chrzanu. Zupę możemy podać na wiele sposobów: posypaną ziarnami dyni lub słonecznika, z ulubionym pieczywem albo z chlebowymi grzankami. Jedzenie chrzanu jest również bardzo korzystne dla naszego zdrowia, pozwala bowiem zwiększyć odporność, przeciwdziałać chorobom nowotworowym oraz stanom zapalnym naszego organizmu. Chrzan jest często wykorzystywany na przykład w suplementach diety, których głównym celem jest właśnie poprawa odporności.
Składniki
Do przygotowania sześciu porcji zupy będą nam potrzebne: dwie marchewki, dwie pietruszki, łodyga selera naciowego, pół dużego selera, biała część pora, dwie szklanki czerwonej soczewicy, dwa liście laurowe, pół łyżeczki kurkumy, trzy ziarenka ziela angielskiego, pięć ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, cebula, dwie łyżki mieszanki suszonych warzyw, sześć-osiem łyżek chrzanu, trzy łyżki śmietany, sól, pieprz, majeranek oraz olej rzepakowy.
Przepis
Cebulę obieramy i szklimy w dużym garnku. Włoszczyznę obieramy i kroimy, razem z soczewicą wrzucamy do garnka, dodajemy również czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, sól i suszone warzywa. Zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy całość aż do miękkości przez około dwadzieścia minut. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy majeranek, dodajemy chrzan i śmietanę. Gotową zupę możemy posypać prażonymi ziarnami dyni albo słonecznika. Smacznego!
Zdjęcie autorstwa Anastasia Zhenina z Pexels