Poznajmy takie oto regionalne produkty i potrawy Sycylii:

1). Caponata – jest to bakłażan połączony z selerem naciowym, oliwą i pomidorami, podawany w sosie słodko-kwaśnym. Sycylijska odmiana „ratatouille”.

2). Cuscusu – to kuskus z rybą. Dowód na wpływy arabskie na Sycylii, popularny szczególnie w okolicach Trapani.

3). Ryby i owoce morza – poczynając od ryby szpady, szczególnie popularnej w Agrigento i Meynie, przez okonia morskiego i tuńczyka, a na mątwach kończąc – warto spróbować wszystkiego, co świeże i miejscowe.

4). Słodycze – należy wiedzieć, że Sycylia przez swe wieloletnie kontakty ze światem arabskim rozkochana jest w produktach cukierniczych. Sycylijczycy doskonale łączą cukierniczą tradycję ze współczesnością. Wyspa oferuje całą gamę słodyczy wiążących się z regionem lub miejscowymi świętami, jak pochodzące z Modiki cytrynowe ciastko „cedrata”; jedzona na dzień świętej Łucji (13 grudzień) „cuccia”, czyli ziarno gotowane z cukrem, oliwą, czekoladą i orzechami; tradycyjne migdałowe mleko z Noto; marcepan z tutejszych migdałów; doskonała czekolada i lody (na przykład wzorowane na torcie „casatta”).

5). Wina – należy wiedzieć, że Sycylia słynie ze swych doskonałych win regionalnych: Nero d’Avola, Marsala, Malvasia i Passito, Etna Blanco i Etna Rosso.

6). Oto tradycyjne produkty sycylijskie: oliwa, kapary, karczochy, migdały, oliwki, nieduże pomidory z Pachino, suszone pomidory i sery: jak „cacciocavallo” z Ragusy czy „pecorino”, „ricotta” i „piacintinu” z Enny. Pod koniec lata możemy cieszyć się soczystymi pomarańczami (szczególnie warto polecić czerwoną odmianę „tarocco”), winogronami i kaktusami.

Zdjęcie autorstwa Giulia Biasin z Pexels