Potrzebne nam będą następujące składniki: bułka hamburgerowa (maślana, na górze z roztopionym serem wraz z drobnymi kawałkami bekonu), 80 g okrągłego sera camembert, 2 cienkie plasterki wędzonego boczku, 200 g mielonej wołowiny (100 g łopatka + 100 g antrykot), 1 pokrojony pod kątem 38 stopni liść sałaty lodowej, smażona cebulka; na panierkę – 1 jajko, 30 g płatków kukurydzianych, 30 g flipsów chrupek serowych; na sos – 30 g majonezu (na przykład kieleckiego), 10 g musztardy miodowej, 5 g ketchupu łagodnego; ponadto – sól,, mielony pieprz czarny, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Przygotujmy sos: do miski włóżmy łyżeczką majonez, musztardę i ketchup. Całość dokładnie wymieszajmy. Włóżmy go do lodówki. Przygotujmy panierkę: składniki na panierkę zmiksujmy. Znów mięso na kotleta doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (ale nie za dużo); nie solimy, żeby nie puszczało mięso niepotrzebne wody (będziemy solić później podczas smażenia). Średnica kotleta powinna być zawsze nieco większa niż średnica buły, ponieważ i tak później podczas smażenia zmniejszy swoją objętość, tym samym obwód, średnicę (taka opcjonalna średnica wynosi 14 cm). Rozgrzewamy patelnię o średnicy 24 cm – dodajemy łyżkę oleju i plasterki boczku (przesmażamy z jednej, jak i drugiej strony dosyć obficie, na złoty kolor).
Następnie na tą samą patelnię dodajemy mięso mielone, smażymy po 2 minuty czasu z każdej strony, aby kotlet był miękki o soczysty. Na koniec nie zapomnijmy o posoleniu mięsa. Następnie w misce rozbełtajmy jajko i obtoczmy w nim ser camembert i całość przełóżmy do wcześniej przygotowanej panierki. I z powrotem ser przełóżmy do jajka i znowu przekładamy do panierki.
Następnie na nowej małej patelni rozgrzewamy 40 ml oleju i wkładamy ser, zmniejszamy płomień. Po 1 minucie przerzucamy na drugą stronę (również na 1 minutę czasu). Ser odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Teraz możemy komponować burgera. Bułkę rozkrajamy na pół (zgrillujmy ją). Najpierw na dół bułki kładziemy ser, następnie boczek, kotlet wołowy, sałatę lodową, sos, prażoną cebulkę i przykrywamy całość drugą połówką bułki.
Zdjęcie autorstwa Engin Akyurt z Pexels