W środowisku, w którym coraz bardziej zależy nam na prowadzeniu zdrowego trybu życia, gotowanie na parze jest cenione jako jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw. Istnieje wiele korzyści z tego typu gotowania. Żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości, witaminy i minerały, a jej substancje odżywcze są prawie niezmienione, dzięki czemu jest łatwiejsza do strawienia. Dzięki gotowaniu na parze żywność zachowuje więcej wilgoci oraz oryginalną teksturę, smak, konsystencję i zapach, ponieważ jej naturalna struktura nie ulega zmianie. Pozwala to na jednoczesne gotowanie kilku potraw bez mieszania ich smaków i aromatów.

Gotowanie odbywa się bardziej równomiernie, a dzięki elektronicznemu systemowi regulacji pary nie dochodzi do przegotowania, przypalenia czy przelania. Jednak oprócz nadania gotowaniu procentu wilgotności, gotowanie próżniowe może być również stosowane do gotowania regeneracyjnego, tzn. do posiadania potraw prawie gotowych, aby nadać im ostateczny szlif tuż przed podaniem, z wyjątkowym rezultatem. Z drugiej strony, mrożona i świeża żywność będzie miała taki sam czas gotowania, a smaki i zapachy potraw, czy to słodkich, czy pikantnych, nie będą się mieszać.

Jak gotować w domu przy użyciu piekarnika parowego?

System ten jest bardzo prosty, szybki i wygodny, ponieważ wszystko, co musisz zrobić, to napełnić zbiornik wody w piekarniku pod kranem, umieścić tacę z potrawą na dowolnym poziomie i wybrać funkcję pary. Będziesz mógł również gotować kilka potraw w tym samym czasie na różnych poziomach, bez mieszania się zapachów. Zmniejszysz również zużycie energii, ponieważ gotowanie na parze jest szybsze niż tradycyjne gotowanie z wykorzystaniem ogrzewania dolnego/górnego lub gorącego powietrza.

Piekarnik parowy jest idealny do ryb, owoców morza i warzyw, ale także do pieczenia chleba, pizzy, ciast, a nawet do chrupiących i soczystych pieczeni. Użycie piekarnika pozwala na przyrządzanie dużych ilości potraw, ponieważ zamiast hermetycznych słoików używasz w całości urządzenia o średnicy 60 cm.

Inne zalety piekarnika parowego.

Kolejną zaletą piekarników parowych jest to, że dają one pewność, że Twoje potrawy będą doskonale ugotowane i nieskażone czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mydło detergentowe czy bakterie. W piekarnikach parowych możesz wybrać dokładną temperaturę, w której chcesz gotować swoje potrawy, więc możesz użyć 100ºC, aby ugotować rybę i upewnić się, że wszystkie bakterie zostały wyeliminowane z tej potrawy, lub użyć niższej temperatury, jeśli chcesz ugotować na parze niektóre warzywa.

Oprócz pewności, że potrawy po ugotowaniu nie będą w złym stanie i zagwarantowania całkowitej higieny, gotowanie w piecu parowym pozwala również zaoszczędzić czas.

Zdjęcie autorstwa André Beltrame z Pexels