Wigilia, to wyjątkowy dzień w roku. Jest to dzień wyczekiwany przez wielu ludzi wyznania katolickiego i prawosławnego. Różnica pomiędzy wyznaniami polega tylko na tym, że Katolicy spożywają ją 24 grudnia, a Prawosławni 6 stycznia.
Wigilia, to tradycja. To dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Jest to czas oczekiwania na narodzenie Syna Bożego Jezusa Chrystusa i czas spożywania uroczystej wieczerzy, na której dominują dania tradycyjne, proste i postne.
Pierwsze dania na stole wigilijnym
– Pierwszym daniem, po które sięgamy podczas wigilii jest ryba w różnym wydaniu. Jest to smażony karp i karp w galarecie oraz inne ryby. Jak również inne ryby w sałatce zwanej rybą po grecku z marchewką i rybą po żydowsku ze smażoną cebulą.
Na co dzień często zapominamy o tym, że warto jeść ryby nie tylko na wigilii, bo ryby wzmacniają odporność organizmu, dbają o nasze serce i cały układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu i ryzyku powstania nowotworów. Zapobiegają też depresji, bo zwiększają w organizmie poziom serotoniny i na dodatek nie posiadają dużo kalorii pod warunkiem, że nie są smażone w panierce.
Ryby posiadają wysokiej jakości i łatwo przyswajalne białko oraz wiele minerałów, jak jod, magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor, miedź, cynk, mangan, selen, fluor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E, D i witaminy z grupy B. Jednym słowem ryby są bardzo zdrowe, gdyż posiadają kwasy omega-3 i na dodatek są smaczne. Ryby można przyrządzać na przeróżne sposoby i wspaniale sprawdzą się w każdych okolicznościach.
– Ważnym i jednym z pierwszych dań wigilijnych są również śledzie podawane także w różny sposób, jak na przykład śledź w oleju z cebulka, śledź w pomidorach, śledź smażony w panierce, rolmopsy, śledzie na słodko, koreczki śledziowe z warzywami, czy sałatka śledziowa.
Śledzie są w Polsce bardzo popularne od dziesiątek lat, lecz nigdy tak dobrze nie smakują, jak podczas wigilii.
Śledzie należą do bardzo zdrowych produktów, lecz także do tych bardziej kalorycznych, gdyż posiadają w swoim składzie wysoką zawartość tłuszczu. W 100 gramach śledzia mieści się około 200 kalorii, lecz również pomagają spalać tkankę tłuszczową poprzez przyspieszenie i regulację metabolizmu. Poza tym śledzie warto spożywać, bo posiadają korzystny wpływ na układ kostny, skórę i wzrok. Śledzie chronią przed niedokrwistością i infekcjami. Ponadto podobnie jak ryby zawierają serotoninę, która poprawia nam humor i odstrasza depresję.
Zawarty w śledziach kwas omega-3 zapobiega zakrzepom krwi, pobudza krążenie, zapobiega nowotworom i wzmacnia organizm pod względem odporności.
– Na wigilijnym stole znajdą się oprócz wyżej wymienionych jeszcze pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami i grochem. W niektórych domach a zwłaszcza tych na wschodzie Polski podana zostanie również kutia, kulebiak, różne kasze, zupa grzybowa lub zupa rybna i racuchy.
Główne zasady i tradycje panujące na wigilii
Przede wszystkim na wigilii muszą być dania postne i powinno ich być dwanaście. W skład dwunastki wlicza się również chleb, ziemniaki i kompot przygotowany z owocowego suszu. Dania wigilijne dobrze też, gdy są postne i tradycyjne.
Lecz potrawy to nie wszystko, bo bardzo ważna jest również dekoracja stołu i tradycje związane z dekoracją, jak opłatek, siano, biały obrus, stroik świąteczny, paląca się świeca, świąteczna zastawa stołowa, puste miejsce dla wędrowca, choinka mieniąca się światełkami.
Zdjęcie autorstwa Nicole Michalou z Pexels