W sezonie jesiennym, kiedy w sklepach i warzywniakach królują dynie, warto po nie sięgnąć i stworzyć coś więcej niż jedynie zupę. Warzywo to wykorzystać można także do przygotowania smacznego deseru – dyniowe ciasteczka z różą świetnie sprawdzą się z filiżanką kawy czy lubianej herbaty, a do tego są łatwe w przygotowaniu.

Królowa jesieni

Przełom września i października, kiedy dynia pojawia się w sklepach, a wraz z nią możliwość zadbania o swoje zdrowie – spożywanie jej przynosi ze sobą wiele zdrowotnych korzyści. Stanowi źródło błonnika pokarmowego i białka, do tego znaleźć w niej można witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i kardioprotekcyjne.

Warto z tego korzystać, gdyż dynia zapobiega zaparciom stolca, obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Jest łatwa w obróbce – wystarczy kilkadziesiąt minut w piekarniku, by można było się nią częstować czy wykonać z niej puree. Mając to drugie, kolejnym krokiem mogą być smaczne ciastka z nadzieniem różanym, które przypadną do gustu każdego.

Składniki:

– 1 szklanka puree z dyni

– 450 g mąki tortowej

– 1 szklanka cukru pudru

– 150 g masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka mielonego imbiru

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– ½ szklanki konfitury z płatków róży

– ½ szklanka marmolady wieloowocowej

– czekolada

Przygotowanie

Masło z cukrem pudrem i jajkiem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać purre z dyni, ekstrakt i ponownie zmiksować.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość luźne.

Zwilżonymi w wodzie rękami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć na posypanej mąką desce, włożyć porcję nadzienia, zawinąć, uformować kulkę.

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Zimne ciasteczka oblać rozpuszczoną czekoladą.

Zdjęcie autorstwa Inna Heasley z Pexels