Garam masala to ciekawa przyprawa, dzięki której smakiem Indii możesz się cieszyć we własnym domu. Co warto wiedzieć na temat takiego dodatku do potraw? W jaki sposób z niego korzystać?

Garam masala to mieszanka indyjskich przypraw, z której niegdyś korzystano w celu podniesienia temperatury ciała oraz poprawienia samopoczucia. Co wchodzi w skład tej mieszanki? Sporo zależy od jej wariantu. Składniki mogą się różnić, można jednak wymienić te przyprawy, które zwykle znajdują się w takiej mieszance. Są to przede wszystkim takie dodatki smakowe, jak czarny pieprz, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, kminek i kmin rzymski. Bardzo ważnymi składnikami garam masala są też liście laurowe, koper włoski oraz kolendra. Połączenie takich smaków daje zadziwiające efekty, a przepisy na dania doprawione garam masala zaskoczą cię swoją różnorodnością. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do wymienionych wyżej składników możesz dodać chili.

Jak możesz wykorzystać taką mieszankę przypraw?

Jej obecność często uwzględniają przepisy na dania kuchni indyjskiej, możesz ją jednak wykorzystywać i do potraw mięsnych, i do dań bazujących na warzywach (np. do jarskiego curry z pomidorami i ciecierzycą). Czy warto po nią sięgnąć? Tak. Garam masala faktycznie rozgrzewa, co w okresie jesienno-zimowym ma ogromne znaczenie. Dania z taką przyprawą skutecznie poprawią metabolizm, dzięki czemu łatwiej jest zadbać o zgrabną sylwetkę. Lepsze trawienie przynosi wiele innych korzyści. Wiadomo, że im sprawniej przebiega ten proces, tym szybciej i skuteczniej nasz organizm oczyszcza się ze szkodliwych toksyn.

Zdjęcie autorstwa Marta Branco z Pexels