Kuchnia Redakcja poleca

Niezwykłe przyprawy. Garam masala

przyprawy

Garam masala to ciekawa przyprawa, dzięki której smakiem Indii możesz się cieszyć we własnym domu. Co warto wiedzieć na temat takiego dodatku do potraw? W jaki sposób z niego korzystać?

Garam masala to mieszanka indyjskich przypraw, z której niegdyś korzystano w celu podniesienia temperatury ciała oraz poprawienia samopoczucia. Co wchodzi w skład tej mieszanki? Sporo zależy od jej wariantu. Składniki mogą się różnić, można jednak wymienić te przyprawy, które zwykle znajdują się w takiej mieszance. Są to przede wszystkim takie dodatki smakowe, jak czarny pieprz, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, kminek i kmin rzymski. Bardzo ważnymi składnikami garam masala są też liście laurowe, koper włoski oraz kolendra. Połączenie takich smaków daje zadziwiające efekty, a przepisy na dania doprawione garam masala zaskoczą cię swoją różnorodnością. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do wymienionych wyżej składników możesz dodać chili.

Jak możesz wykorzystać taką mieszankę przypraw?

Jej obecność często uwzględniają przepisy na dania kuchni indyjskiej, możesz ją jednak wykorzystywać i do potraw mięsnych, i do dań bazujących na warzywach (np. do jarskiego curry z pomidorami i ciecierzycą). Czy warto po nią sięgnąć? Tak. Garam masala faktycznie rozgrzewa, co w okresie jesienno-zimowym ma ogromne znaczenie. Dania z taką przyprawą skutecznie poprawią metabolizm, dzięki czemu łatwiej jest zadbać o zgrabną sylwetkę. Lepsze trawienie przynosi wiele innych korzyści. Wiadomo, że im sprawniej przebiega ten proces, tym szybciej i skuteczniej nasz organizm oczyszcza się ze szkodliwych toksyn.

Zdjęcie autorstwa Marta Branco z Pexels

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze