Kuchnia Redakcja poleca

Bogactwo smaków kuchni litewskiej

baba

Kuchnia litewska znana jest z naturalności – darów pól, ogrodów, lasów, a także jezior, rzek i morza. Każdy region ma własne, ulubione składniki. Dziukija uważana jest za stolicę leśnych skarbów, szczególnie grzybów i jagód, i słynie z dań z kaszy gryczanej. Akusztota – tutaj nie można sobie wyobrazić obiadu bez ziemniaków, szczególnie placków ziemniaczanych. Znów Suvalkija to kraina ekspertów od mięsa. Na stołach królują szynki i kiełbasy, w tym popularna „skilandis”. Mała Litwa oferuje ryby w najróżniejszych odsłonach: wędzone, marynowane, pieczone lub suszone.

Mieszkańcy Żmudzi są dumni z „kastinys” – pikantnego kremu przygotowywanego ze śmietany, masła, czosnku i ziół, podawanego z gotowanymi ziemniakami. A cała Litwa słynie z cepelinów. Należy wiedzieć, że tradycyjne litewskie „cepelinai” robi się z tartego ciasta ziemniaczanego, nadziewanego farszem wieprzowym lub twarogowym i podaje z chrupiącymi kawałkami boczku, karmelizowaną cebulą oraz kwaśną śmietaną. Najciekawsze nowe i bardziej tradycyjne odmiany cepelinów możemy znaleźć w największych miastach Litwy: Wilnie, Kownie i Kłajpedzie.

Istnieją także nowatorskie odmiany dania, na przykład nadziewane szarpaną kaczką. Zgodnie z tendencjami światowymi, które coraz bardziej faworyzują kuchnię roślinną, litewscy kucharze przygotowują również cepeliny w wersjach z kiszoną kapustą, kaszą gryczaną, grzybami oraz innymi wegańskimi i wegetariańskimi składnikami.

Litwini nie wyobrażają sobie posiłku bez czarnego żytniego chleba, którego kolor jest zasługą dodawanego do niego słodu. Możemy kupić chleby z ziarnami, pestkami słonecznika oraz kminkiem. Kolejny litewski przysmak, któremu nie sposób się oprzeć, to ser jabłkowy. Nazwa może być myląca, ale odnosi się do długiego procesu przygotowania – odcedzania w lnianych woreczkach i suszenia (jak ser). Efektem jest bardzo gęsta marmolada, którą kroi się w paski lub kostkę. A słynne prawdziwe sery to Liliputas i Dziugas. Na Litwie warto też spróbować pysznej zupy rybnej oraz „kibinai” – kruchych pierogów z mięsem, twarogiem i szpinakiem lub warzywami. Natomiast podobne do naszych uszek „koldunai” zjemy nie w barszczu, ale ze śmietaną.

Warto spróbować takich oto litewskich dań (potraw), deserów:

1). Śledzie – litewskie śledzie są wyjątkowo delikatne. Często jada się je z gotowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną. Doskonałym dodatkiem są również kiszone ogórki lub kapusta.

2). „Skilandis” – jest to kiełbasa przygotowywana z mięsa tłoczonego w świńskim żołądku lub pęcherzu, doprawiona boczkiem i przyprawami, wędzona drewnem olchowym lub jałowcowym.

3). „Żagareliai” – czyli chrust lub faworki, są na Litwie tak samo popularne jak w Polsce, zwłaszcza podczas karnawału. Najczęściej podaje się je obficie pospane cukrem pudrem.

4). „Sakotis” -szakotis (sękacz), czyli placek pieczony na rożnie, wyglądem przypomina choinkę. Składa się z ogromnej liczby jajek, cukru, śmietany i mąki. Podobno wypiekany jest od XV wieku, a przez wiele lat jego receptura była sekretem mnichów. Obowiązkowo musi znaleźć się na stole podczas świąt, a także tradycyjnego litewskiego wesela.

Zdjęcie autorstwa David Jakab z Pexels

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze