Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, które można spotkać w wielu wielu wariantach, na przykład nowojorski, japoński czy wiedeński. Również Niemcy jako kraj mogą poszczycić się własną wersją – sernik drezdeński przykuwa wzrok swoim wyglądem, w smaku zaś jest delikatny i bardzo serowy.

Niemiecki sposób na sernik

Sernik w takim wydaniu charakteryzuje się trzema warstwami, które się na niego składają: warstwa spodnia to ciasto drożdżowe, następnie jest masa serowa, którą przykrywa beza. Tym samym deser ten ładnie prezentuje się na talerzu. Należy jednak mieć świadomość, że bazuje on na dodatku rodzynek, które nie są lubiane. Jeżeli się za nimi nie przepada, a bardzo chce wypróbować przepis, można je pominąć.

Używając do jego przygotowania twarogu, najlepiej, jeżeli będzie on mielony dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a całość będzie się trzymała i ciasto nie rozleje się po przekrojeniu. Można jeść je samodzielnie, jak też z dodatkiem lubianych lodów, na przykład waniliowych.

Składniki:

– 300 g mąki tortowe

– 20 g drożdży

– 100 ml mleka

– sól

– 80 g drobnego cukru

– 2 jajka

– 80 g masła

Krem

– 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego

– 2 jajka

– 60 g drobnego cukru

– 80 g rodzynek

– skórka z połowy cytryny

Warstwa wierzchnia

– 80 g masła

– 80 g drobnego cukru

– 5 jajek

– 1 łyżka mąki tortowej

Przygotowanie

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels