Kuchnia Redakcja poleca

Sernik drezdeński

Sernik

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, które można spotkać w wielu wielu wariantach, na przykład nowojorski, japoński czy wiedeński. Również Niemcy jako kraj mogą poszczycić się własną wersją – sernik drezdeński przykuwa wzrok swoim wyglądem, w smaku zaś jest delikatny i bardzo serowy.

Niemiecki sposób na sernik

Sernik w takim wydaniu charakteryzuje się trzema warstwami, które się na niego składają: warstwa spodnia to ciasto drożdżowe, następnie jest masa serowa, którą przykrywa beza. Tym samym deser ten ładnie prezentuje się na talerzu. Należy jednak mieć świadomość, że bazuje on na dodatku rodzynek, które nie są lubiane. Jeżeli się za nimi nie przepada, a bardzo chce wypróbować przepis, można je pominąć.

Używając do jego przygotowania twarogu, najlepiej, jeżeli będzie on mielony dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a całość będzie się trzymała i ciasto nie rozleje się po przekrojeniu. Można jeść je samodzielnie, jak też z dodatkiem lubianych lodów, na przykład waniliowych.

Składniki:

– 300 g mąki tortowe

– 20 g drożdży

– 100 ml mleka

– sól

– 80 g drobnego cukru

– 2 jajka

– 80 g masła

Krem

– 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego

– 2 jajka

– 60 g drobnego cukru

– 80 g rodzynek

– skórka z połowy cytryny

Warstwa wierzchnia

– 80 g masła

– 80 g drobnego cukru

– 5 jajek

– 1 łyżka mąki tortowej

Przygotowanie

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Sprawdź:   Mazurki wielkanocne - bogactwo treści i formy

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze