W dzisiejszych czasach, kiedy rynek jest pełen produktów do pielęgnacji włosów, ważne jest, aby zrozumieć, że nic nie może pobić magii właściwej diety. Według ekspertów, istotne jest, aby dokonać zmian w diecie, włączyć witaminy i minerały, które sprzyjają wzrostowi włosów i znacznie zmniejszają ich wypadanie.
Według Arvinda Poswala, specjalisty ds. włosów i chirurga specjalizującego się w przeszczepach włosów, ogólne problemy związane z włosami i skórą głowy wynikają albo z warunków klimatycznych, albo z nawyków życiowych, którymi kierują się mieszkańcy miast. Tak więc, jeśli tej zimy również cierpisz na problemy z włosami, zacznij jeść te 6 produktów spożywczych i zobacz zmianę.
Jogurt grecki
Jogurt grecki zawiera dużą ilość witaminy B5, która pomaga w prawidłowym przepływie krwi do skóry głowy, jednocześnie wspierając wzrost włosów. Zacznij dzień od jogurtu greckiego, a nawet łyżka może pomóc w zwiększeniu objętości włosów.
Orzechy włoskie
Są one źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, które chronią nasze włosy przed szkodliwym działaniem słońca. Spróbuj włączyć orzechy włoskie do swojej diety, aby mieć pewność, że Twoje włosy są chronione dużą ilością biotyny wspomagającej wzrost włosów i minerałami miedzi dla nadania im zdrowego blasku.
Zielone warzywa liściaste
Zielenina jest pełna żelaza, a jego niedobór jest główną przyczyną wypadania włosów i anemii. Niedobór żelaza w organizmie zapobiega transportowi tlenu i składników odżywczych do mieszków włosowych, co w efekcie prowadzi do pozbawienia cebulek włosowych ich prawidłowego wzrostu. Dodatkowo zielone warzywa dodają włosom połysku.
Jajka
Włosy są zbudowane z białka, dlatego ważne jest, abyśmy zawsze spożywali wystarczającą ilość protein, aby zapewnić im zwiększoną regenerację. Jaja to najbogatsze źródło białka, są ponadto wypełnione dużą ilością biotyny. Składniki odżywcze zawarte w jajach zapobiegają wypadaniu włosów, wspierając równocześnie ich wzrost.
Owoce cytrusowe
Bardzo ważne jest, aby włączyć owoce cytrusowe do swojej diety, ponieważ pomagają one pożegnać się z rozdwajającymi końcówkami i szorstkością dzięki dużej zawartości witaminy C. Owoce cytrusowe zwiększają również produkcję kolagenu, który wzmacnia i wspomaga naczynia włosowate, dostarczające krew do mieszków włosowych. Do owoców cytrusowych należą pomarańcze, kiwi, truskawki, jagody, gujawa i mandarynki, które muszą być uwzględnione w zrównoważonej diecie.
Marchew
Marchew pomaga skórze głowy w produkcji naturalnego tłuszczu łojowego, który utrzymuje cebulki w zdrowiu. Ponadto marchew jest bogata w witaminę A, która zapobiega matowieniu pasm włosów i wysuszeniu skóry głowy. W ten sposób przerzedzenie włosów zostaje wyraźnie zredukowane, ponieważ nawilżona i odżywiona skóra głowy zapewnia mocniejsze i zdrowsze włosy. Dlatego należy pić sok z marchewki, aby zapewnić włosom i skórze głowy dodatkowe odżywienie.
Zdjęcie autorstwa Keenan Constance z Pexels