Redakcja poleca Zdrowie

Żywność wspomagająca detoksykację i oczyszczanie organizmu.

eat

Sprawdźmy jakie pokarmy najlepiej wspomagają detoksykację i oczyszczanie organizmu. Należy pamiętać, że czynniki zewnętrzne obecne w żywności i w powietrzu odurzają organizm, przechodząc do krwiobiegu wraz z innymi odpadami, takimi jak dodatki, barwniki, wyziewy środowiskowe, tytoń, tłuszcze, pestycydy i kofeina. Wszystkie one muszą zostać usunięte, w przeciwnym razie powodują zapalenie tkanek i inne problemy zdrowotne.

Pierwszym środkiem do osiągnięcia tego celu jest wyeliminowanie alkoholu i tytoniu oraz zmiana diety na jak najbardziej naturalną, bogatą w przeciwutleniacze, o niskiej zawartości tłuszczów i cukrów. Bardzo ważne jest również picie dużej ilości wody i ćwiczenia fizyczne, aby zapobiec zapaleniu tkanek i innym problemom zdrowotnym.

Żywność oczyszczająca i odtruwająca.

Oto lista produktów żywnościowych, które warto włączyć do swojej diety.

Jabłko.

Dzięki zdolnościom absorpcyjnym i zawartości błonnika jest jednym z najbardziej oczyszczających owoców, wspomagającym higienę jelit. Jego sok pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Rukiew wodna.

Jest doskonałym przeciwutleniaczem, dzięki obecności witaminy C, E, beta-karotenu i witamin. Pomaga w leczeniu problemów z nerkami i wątrobą; świeży sok z rukwi wodnej przyspiesza proces detoksykacji.

Cebula.

Obniża ciśnienie krwi, spożywany na surowo kontroluje poziom cholesterolu i zapobiega odkładaniu się tłuszczu we krwi. Ze względu na swoje działanie oczyszczające wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego, usuwa płyny i oczyszcza krew.

Cytryna.

Ma działanie remineralizujące i antyoksydacyjne; poprawia jakość krwi, oczyszczając ją z toksyn. Ze względu na swoje właściwości moczopędne eliminuje z moczem związki toksyczne i wspomaga pracę wątroby.

Seler.

Posiada właściwości pobudzające krążenie i ma duże działanie oczyszczające. Usuwa kwas moczowy i toksyny, chroni nerki i pęcherz moczowy przed tworzeniem się kamieni oraz oczyszcza drogi moczowe.

Karczoch.

Jest to ważny środek moczopędny, który zwiększa przepływ moczu, zwalcza zatrzymywanie płynów w organizmie i wspomaga detoksykację wątroby.

Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek i dodasz do swojej diety te oczyszczające i odtruwające pokarmy, szybko zauważysz ich korzystny wpływ na swoje zdrowie i poczujesz się znacznie lepiej.

Sprawdź:   Dlaczego zimą czujemy się bardziej głodni i jak temu zaradzić

Zdjęcie autorstwa Pixabay z Pexels

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką