Wiadomo, że miód jest bardziej użyteczną alternatywą dla rafinowanego cukru.Jednak nawet najlepszy miód organiczny zawiera cukry, więc jego nadmiar przyniesie więcej szkody niż pożytku. Miód składa się głównie z wody, fruktozy i glukozy. Ponadto zawiera również enzymy, witaminy z grupy B, aminokwasy,minerały, przeciwutleniacze i witaminę C.

Zawarte w miodzie przeciwutleniacze należą do grupy flawonoidów, które znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wiadomo również, że ten naturalny słodzik ma działanie przeciwbakteryjne. Może przyspieszyć gojenie się ran, a także łagodzić kaszel i ból gardła. Jednak miód może przynieść nie tylko korzyści. Spożywając go w dużych ilościach, jest ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.

Tutaj są niektóre z nich:

Wzrost poziomu glukozy we krwi. Miód jest zdrowszą alternatywą dla cukru, ale to nie znaczy, że nie zawiera cukru. Ten naturalny słodzik zawiera również węglowodany. Może to podnieść poziom cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać go ostrożnie i skonsultować się ze swoim lekarzem przed włączeniem go do swojej diety.

Przybranie na wadze. Węglowodany i cukier zawarte w miodzie mogą powodować wzrost wagi. Nadmierne spożycie miodu może również zwiększyć dzienne spożycie kalorii.

Poniżenie ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze w miodzie mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi.Jednak niekontrolowane spożycie tego produktu może zwiększyć ryzyko niedociśnienia.

Pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej. Nadmierne spożycie miodu oznacza wzrost spożycia cukru, o którym wiemy, że nie jest dobry dla zdrowia jamy ustnej. Miód jest lepki. Może przykleić się do zębów, a nawet doprowadzić do próchnicy, jeśli to zdarza się zbyt często.Skurcze żołądka. Ten efekt uboczny występuje częściej u osób uczulonych na miód. W takim przypadku jego spożycie może prowadzić do skurczów żołądka.

Ogólnie spożycie substancji słodzących, takich jak cukier i miód, powinno być niskie, zwłaszcza jeśli chcesz schudnąć. Nie pij więcej niż jedną lub dwie łyżeczki miodu dziennie. Picie miodu z umiarem jest ważne, jeśli chcesz wyciągnąć z niego jak najwięcej.

Photo by Arwin Neil Baichoo on Unsplash