Ten aktywny składnik występujący w wielu produktach do pielęgnacji skóry jest idealny dla wszystkich rodzajów skóry, nawet tych najbardziej wrażliwych.

Niacynamid to wszechstronny kosmetyczny składnik aktywny, który sprawdza się w przypadku wszystkich typów skóry, nawet tych najbardziej wrażliwych. Jest to rozpuszczalna w wodzie witamina, która znana jest również jako nikotynamid i witamina B3. Ten aktywny składnik jest doskonały do nawilżania skóry, ponieważ zwiększa naturalną syntezę ceramidów skóry. Jest obecny w wielu kremach przeciwstarzeniowych, tonikach i kremach nawilżających. Innym pozytywnym punktem jest to, że niacynamid nie ulega degradacji z ekspozycji na słońce lub ciepło. Może być łączony z kilkoma innymi składnikami, takimi jak retinol, kwas hialuronowy, peptydy i ogólnie antyoksydanty.

Dlaczego warto stosować niacynamid?

1. Nawilżający składnik aktywny.

Niacynamid stymuluje syntezę ceramidów i kwasów tłuszczowych, a także keratyny, które pomagają zatrzymywać wodę. Dlatego ten aktywny składnik wzmacnia barierę ochronną skóry, zapobiegając na przykład suchości i zaczerwienieniom. Wykazano, że poprawia on strukturę skóry poprzez stymulację odnowy komórek.

2. Składnik, który reguluje wydzielanie sebum.

Ten składnik jest bardzo dobrym sprzymierzeńcem dla skóry tłustej lub trądzikowej. Działa przeciwzapalnie, poprawia strukturę skóry i pomaga regulować wydzielanie sebum, zmniejszając widoczność zaskórników.

3. Składnik aktywny, który redukuje przebarwienia.

Przebarwienia mogą pojawić się na skórze z powodu kilku czynników (brak równowagi hormonalnej, ekspozycja na słońce, itp.) Niacynamid pomaga zapobiegać i redukować przebarwienia spowodowane hiperpigmentacją poprzez zapobieganie rozprzestrzenianiu się melaniny.

4. Składnik o działaniu przeciwstarzeniowym.

Niacynamid pomaga zwiększyć produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się jędrniejsza i bardziej promienna.

5. Zwalcza wolne rodniki.

Według badań niacynamid zwalcza wolne rodniki, pomagając zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez promienie UV i stres oksydacyjny.

6. Sprzymierzeniec dla skóry wrażliwej.

Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i łagodzącym niacynamid jest idealny dla skóry wrażliwej. Jeśli cierpisz na trądzik różowaty, ten aktywny składnik jest idealny dla Twojej skóry.

Zdjęcie autorstwa Alesia Kozik z Pexels