Bogata w błonnik, wapń i inne składniki odżywcze moringa, którą spożywa się jako lekarstwo, w postaci proszku lub kapsułek, jest prawdziwym sprzymierzeńcem zdrowia, ale także figury. Wykorzystaj ten suplement diety o wielu zaletach.

Pochodząca z południowych Himalajów moringa, zwana „drzewem życia”, jest w Europie wciąż mało znana, mimo swoich licznych walorów leczniczych. Moringa jest drzewem występującym we wszystkich ciepłych krajach, w Ameryce Południowej, Afryce i Indiach, które pozostają największym producentem.

Wszystkie części drzewa moringa mogą być spożywane: liście (które są najczęściej używane), nasiona, kwiaty, strąki, kora, ale także olej.

Jego liście i owoce są podstawą diety miejscowej ludności w krajach produkujących. Dla nas w Europie, liście są suszone, a następnie mielone na proszek i spożywane jako suplement diety.

Liść moringi jest najbardziej odżywczą częścią drzewa. W medycynie ajurwedyjskiej uważa się, że liście moringi są w stanie wyleczyć większość dolegliwości oraz skutecznie i trwale wzmocnić układ odpornościowy.

Jakie są korzyści z moringi?

Tak zwane „drzewo życia” jest sojusznikiem dla wzmocnienia organizmu, a dokładniej o nabranie sił witalnych i wzmocnienie odporności. Moringa jest szczególnie interesującym proszkiem dla wegetarian i wegan, ze względu na wysoką zawartość białek roślinnych i „ultra przyswajalnego” wapnia. Moringa to suplement, który szczególnie polecany jest osobom zmęczonym i pozbawionym energii, a także sportowcom, którzy chcą zwiększyć swoje możliwości fizyczne. Bogactwo antyoksydantów czyni go również pomocną w walce ze stresem życia codziennego.

Czy moringa może pomóc schudnąć?

Moringa może być przydatna przy utracie wagi. Bardzo bogata w składniki odżywcze, ograniczy uczucie głodu, jednocześnie unikając ryzyka niedoborów.

Ten suplement diety pomoże również „odflegmiać się” poprzez ograniczenie retencji wody i zmniejszenie wchłaniania tłuszczu dzięki zawartości błonnika. Ma nawet działanie spalające tłuszcz poprzez przekształcanie niektórych tłuszczów w energię.

Spożywanie samej moringi oczywiście nie sprawi, że schudniesz cudem! Z drugiej strony, podjęcie leczenia może ci pomóc, jako część zdrowego stylu życia i regularnej aktywności fizycznej.

Jak spożywać moringę?

Moringa jest spożywana jako lekarstwo, najlepiej przy zmianie pory roku, a szczególnie na początku zimy, aby zapobiec infekcjom i wzmocnić system odpornościowy. Moringę można znaleźć w formie sproszkowanej, którą można spożywać w gorącym napoju, soku warzywnym tłoczonym na zimno, soku detoksykacyjnym, smoothie lub kompocie. Dla tych, którzy nie lubią jej lekko „ostrego” smaku, jest suszona moringa w proszku, którą można przyjmować w postaci kapsułek, popijając dużą szklanką wody.

Bez względu na to, czy spożywamy moringę w postaci proszku do rozcieńczenia, czy w kapsułkach, lepiej jest wybrać produkt pochodzący z upraw ekologicznych, aby uniknąć pestycydów i w pełni wykorzystać jego wartości odżywcze.

Aby jego zawartość błonnika nie zaburzała zbytnio tranzytu jelitowego, zaleca się przyjmowanie moringi stopniowo. Zacznij od 2 gramów dziennie, a następnie możesz przejść do 5 gramów dziennie, jeśli dobrze je tolerujesz. Aby zaobserwować korzyści, jakie ten suplement diety wywiera na organizm, należy zdecydować się na 3-miesięczną kurację.

Ze względu na działanie stymulujące, zaleca się spożywanie moringi rano, a najpóźniej w południe. Dlatego należy unikać go pod koniec dnia.

Moringa: przeciwwskazania i skutki uboczne, których należy być świadomym.

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania moringi. Jednak kobiety w ciąży, które chcą ją spożywać w czasie ciąży lub podczas karmienia piersią, powinny zawsze zasięgnąć porady lekarza przed rozpoczęciem kuracji moringą.

Ponadto, wysoka zawartość błonnika może przyspieszyć tranzyt jelitowy, dlatego spożywanie moringi nie jest zalecane w przypadku problemów trawiennych lub hipoglikemii, zgodnie ze wskazaniami trenera zdrowia.

Zdjęcie autorstwa hamed elhaei z Pexels