Ekologiczne produkty zyskują na popularności. Ma to związek z tym, że są łatwo dostępne w marketach. Jednak wielu odstrasza ich wysoka cena. Dlatego warto samodzielnie uprawiać warzywa w ogrodzie. Dzięki temu otrzymamy ekologiczne warzywa za niewielkie pieniądze.

Jak uprawiać warzywa w ogrodzie?

Warzywa w ogrodzie możemy uprawiać na kilka sposobów. Pierwszy z nich to uprawa w gruncie. Przed sezonem musimy odpowiednio przygotować grządkę. Przekopanie grządki i pozbycie się grudek sprawi, że nasiona łatwiej się ukorzenią. Warto także kupić w sklepie ziemię ogrodową, którą wymieszamy z tą z naszej grządki. Dzięki temu ziemia będzie lekka i dobrze przepuszczalna. Możemy również dodać słomę. Większość warzyw sadzimy bezpośrednio do gruntu. Jednak niektóre wymagają wcześniejszego przygotowania rozsady. Z rozsady sadzimy pomidory, warzywa kapustne i dyniowate. Ogórki możemy posadzić z rozsady, a także bezpośrednio do gruntu. Dzięki temu kiedy będziemy zbierać jedne ogórki, drugie będą jeszcze rosły. Rozsady przygotowujemy w specjalnych mini szklarniach, które ustawiamy na parapecie. Możemy je kupić za kilka lub kilkanaście złotych, w zależności od wielkości. Zamiast tego możemy również użyć tekturowych wytłoczek po jajkach, kubeczków po jogurtach bądź innych płytkich pojemniczków. Kiedy sadzonki mają 5-10 cm przesadzamy je do oddzielnych pojemniczków, w który będą rosły do czasu aż minie ryzyko wystąpienia przymrozków. Przyjmuje się, że najbezpieczniej posadzić warzywa do gruntu mniej więcej w połowie maja. Jeśli jednak wcześniej chcemy sadzić pierwsze warzywa, to warto zabezpieczyć je agrowłókniną. W ten sposób w kwietniu możemy zasiać warzyw liściaste, rzodkiewki, groszek cukrowy i warzywa korzeniowe.

Oprócz uprawy w gruncie mamy również możliwość uprawy warzyw tunelu foliowym. Jest to tańsze rozwiązanie od szklarni. Dzięki temu wcześniej będziemy mogli zacząć sianie. Tunel foliowy lub szklarnia to również dobre miejsce do trzymania sadzonek, oczywiście jeśli nie ma przymrozków. W szklarni panują dużo lepsze warunki do uprawy pomidorów, ogórków, warzyw dyniowatych i kapustnych. Z powodzeniem możemy hodować również arbuzy czy melony. Pamiętajmy, żeby wybrać szklarnie, która ma dobrą wentylację.. Wentylacja to najczęściej duże wejście i kilka okien, które możemy otwierać lub zamykać w zależności od pogody.

Niezależnie od sposobu, który wybierzemy pamiętajmy o regularnym podlewaniu. Najlepiej robić to o stałej proszę, gdyż rośliny szybko się do tego przyzwyczają. Wieczór to najlepsza pora na podlewanie warzyw. Podlewanie w dzień niesie ryzyko poparzeń liści i łodyg, jeśli je oblejemy. Przez to moglibyśmy stracić część roślin, co zmniejszyłoby nasze plony. W ekologicznej uprawie jako nawóz stosujemy obornik granulowany, który kupimy w sklepie ogrodniczym. Najczęściej stosuje się obornik kurzy lub bydlęcy. Grządkę warzywną nawozimy w czasie przekopywania. Granulki możemy również umieścić pod sadzonkami bądź nasionami. Dzięki temu nasze warzywa będą dobrze odżywione.

Zdjęcie autorstwa Kampus Production z Pexels