Redakcja poleca Zdrowie

Wiatmina C nie tylko na odporność

C

Witamina C pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ponieważ jednak nasz organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, bardzo ważnym jest aby codziennie dostarczać jej odpowiednią ilość. Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Według specjalistów najlepszą formą witaminy C jest ta pochodząca z pożywienia. Znaleźć ją możemy w wielu owocach i warzywach. Popularne są także suplementy diety zawierające witaminę C, po które sięgamy zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym aby wzmocnić naszą odporność. Jednak wzmocnienie układu odpornościowego to tylko jedna z wielu zalet witaminy C.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych

Witamina C jest antyoksydantem, który pomaga wzmocnić naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Codziennie jesteśmy narażeni na szkodliwe działanie wolnych rodników, które nagromadzone w organizmie mogą wywołać stres oksydacyjny. Stan ten jest powiązany z występowaniem wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, oraz powstawaniem stanów zapalnych. Regularne spożywanie witaminy C pomaga zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Zmniejsza ryzyko anemii

Żelazo jest jednym z ważniejszych składników odżywczych organizmu. Jest ono niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek oraz transportu tlenu w całym ciele. Suplementacja witaminy C może pomóc w poprawie prawidłowego wchłaniania żelaza przez nasz organizm. Pomaga ona przekształcić słabo przyswajalne żelazo (np. występujące w produktach roślinnych) w formę łatwiejszą do przyswojenia. Ponieważ mięso jest głównym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, jest to szczególnie ważne dla osób będących na diecie bezmięsnej, ale także dla osób z niskim poziomem żelaza we krwi.

Wzmacnia odporność

Witamina C wspomaga produkcję białych krwinek, które pomagają chronić organizm przed infekcjami. Dodatkowo witamina C wspomaga pracę białych krwinek oraz chroni je przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Pełni ona także istotną funkcję w systemie obronnym skóry oraz skraca czas gojenia się ran.

Sprawdź:   Patison i jego właściwości

Wspomaga pracę mózgu

Niedobór witaminy C może wiązać się ryzykiem zaburzeń pamięci oraz nieprawidłową pracą mózgu. Właściwości przeciwutleniające witaminy C przeciwdziałają powstawaniu stresu oksydacyjnego, który może powodować stany zapalne w pobliżu ośrodkowego układu nerwowego (a co za tym idzie zwiększyć ryzyko wystąpienia demencji).

Pomaga kontrolować nadciśnienie

Wysokie ciśnienie krwi dotyka wielu osób, narażając na ryzyko rozwoju chorób serca. Badania wykazują, że witamina C obniża ciśnienie krwi zarówno u osób cierpiących na nadciśnienie, jak i u osób zdrowych. Należy jednak pamiętać, że w przypadku wysokiego ciśnienia sama suplementacja witaminy C może się okazać niewystarczająca przy odstawieniu innych przyjmowanych lekarstw na nadciśnienie. Dlatego każdą zmianę należy uprzednio skonsultować z lekarzem.

Zdjęcie autorstwa Lisa z Pexels

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką