Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem dla organizmu człowieka, ponieważ pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Ten minerał nie jest produkowany naturalnie przez organizm, ale ponieważ jest uważany za mikroelement, jest wymagany tylko w bardzo małych ilościach. Po wchłonięciu może odgrywać istotną rolę w procesach organicznych związanych ze wzrostem i rozwojem.
Poza ochroną przed infekcjami wywołanymi przez grzyby, bakterie i wirusy oraz zwalczaniem chorób wywoływanych przez te mikroorganizmy, cynk jest również niezbędny do funkcjonowania drugiej bariery układu odpornościowego, która wchodzi do gry, gdy podstawowe bariery nie funkcjonują prawidłowo, odpowiada za wytwarzanie przeciwciał i jest najskuteczniejsza w walce z patogenami.
Jest on również niezbędny w budowie kilku białek obecnych w organizmie, dlatego niedobór tego pierwiastka może powodować wypadanie włosów, trudności w gojeniu się tkanek oraz zmienioną wrażliwość na smak i zapach. Wchłanianie cynku jest możliwe dzięki spożyciu pokarmów, głównie pochodzenia zwierzęcego.
Lista produktów spożywczych bogatych w cynk.
Istnieje wiele produktów spożywczych bogatych w cynk, które zapewniają szeroki zakres korzyści dla naszego organizmu. Istnieją różne produkty, które można łatwo dostosować do wszystkich gustów, tworząc w ten sposób opcje dla zdrowego ciała i zapobiegania chorobom.
1. Wątroba wołowa.
Dostarcza średnio 7,3 mg na 100 g konsumpcji. Dostarcza również witaminy B12, która wspomaga tworzenie czerwonych krwinek we krwi i chroni przed anemią.
2. Małże.
Małże dostarczają łącznie 7 mg na 100 g spożycia. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie skorupiaki, mięczaki i skorupiaki zawierają znaczne ilości tego minerału. Zawierają również liczne kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwutleniających, które są niezbędne do wzmocnienia naszej obrony i utrzymania zdrowia.
3. Ostrygi.
Te mięczaki zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i około 60 mg minerałów na 100 g żywności, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
4. Wołowina.
Wołowina dostarcza łącznie 6,2 mg na 100 g spożywanych produktów i pomaga w regeneracji tkanki mięśniowej dzięki wysokiej zawartości białka.
5. Pestki dyni.
Pestki dyni dostarczają do 6 mg cynku na 100 g spożycia. Ponadto zawierają liczne pierwiastki, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, tokoferole i magnez, które pomagają chronić układ odpornościowy przed chorobami serca i cukrzycą.
6. Drób.
Kurczak lub indyk dostarcza około 5 mg cynku na 100 g, a także zawiera witaminę B6, która jest niezbędna do tworzenia białych krwinek, które chronią układ odpornościowy.
7. Drożdże piwowarskie.
Produkt ten zawiera duże ilości witamin i minerałów. Cynk jest obecny w ilości 5 mg na 100g.
8. Produkty mleczne.
Dostarczają średnio 4 mg cynku na 100 g spożycia, a także dużą ilość wapnia, który pomaga wzmocnić kości.
9. Orzechy.
Orzechy laskowe i migdały to dwa produkty o największej zawartości witamin i minerałów. Dostarczają do 4 mg cynku na 100 g spożycia, a także inne składniki odżywcze i mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Układ odpornościowy wzmacniają również…
1. Witamina C.
Wśród innych składników odżywczych do wzmocnienia układu odpornościowego jest witamina C, która jest wymagana do naprawy i wzrostu tkanek w całym organizmie. Ponadto jest niezbędny do funkcjonowania pierwszej bariery układu odpornościowego w celu zapobiegania infekcjom.
Podobnie jak cynk, bierze udział w tworzeniu białek, które są niezbędne do rozwoju i ochrony narządów istotnych dla aktywności fizycznej. Witamina C znajduje się głównie w owocach cytrusowych i warzywach.
2. Propolis.
Wiele mówi się ostatnio o propolisie, substancji wytwarzanej przez pszczoły z żywicy roślin, z których korzystają, zmieszanej ze śliną, pyłkiem i woskiem, która służy do ochrony uli przed czynnikami zewnętrznymi.
Produktowi temu przypisuje się liczne właściwości lecznicze: antybiotyczne, gojące, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwalergiczne i znieczulające, które pomagają dbać o ogólny stan zdrowia organizmu.
Zdjęcie autorstwa Elle Hughes z Pexels