Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki
2 szklanki zakwasu na żurek, 1 pęczek włoszczyzny, 2 małe cebule, 400-425 g wędzonych żeberek, 3 małe ziemniaki, 2 średnie ząbki czosnku, 6 jajek, po 200 g białej parzonej i wędzonej kiełbasy, 2/3 szklanki śmietany 22-procentowej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 łyżki startego chrzanu, sól, mielony czarny pieprz, suszony majeranek, olej do smażenia.
Przygotowanie
Żeberka pokrójmy na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierzmy. Przygotowane składniki włóżmy do garnka. Dodajmy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlejmy około 8 szklanek zimnej wody. Doprowadźmy do wrzenia,, zmniejszmy płomień i gotujmy 1 godzinę czasu. Ziemniaki obierzmy, opłuczmy, pokrójmy w kostkę. Wywar przecedźmy przez sitko. Ponownie wlejmy do garnka. Wrzućmy ziemniaki. Gotujmy je w wywarze 10-11 minut czasu.
Następnie do wywaru z ziemniakami dodajmy zakwas na żurek i gotujmy jeszcze 5 minut czasu. Jajka włóżmy do posolonej wody. Ugotujmy je na twardo (8-10 minut). Odcedźmy, przestudźmy, polewając zimną wodą, obierzmy ze skorupek. Znów obie kiełbasy pokrójmy w cienkie plasterki. Jajka potnijmy na cząstki. Kiełbasę wędzoną lekko zrumieńmy na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. Czosnek obierzmy, rozetrzyjmy z odrobiną soli i dodajmy do zupy.
Całość przyprawmy do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszajmy ze śmietaną. Gotowy żurek rozlejmy do talerzy lub wydrążonych małych bochenków chleba. Do każdej porcji włóżmy kawałki kiełbasy białej i wędzonej i jajka na twardo pokrojone na połówki. Posypmy majerankiem.
Zdjęcie autorstwa Timur Saglambilek z Pexels