Kuchnia Redakcja poleca

Żurek śląski w chlebie

kuchania

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki

2 szklanki zakwasu na żurek, 1 pęczek włoszczyzny, 2 małe cebule, 400-425 g wędzonych żeberek, 3 małe ziemniaki, 2 średnie ząbki czosnku, 6 jajek, po 200 g białej parzonej i wędzonej kiełbasy, 2/3 szklanki śmietany 22-procentowej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 łyżki startego chrzanu, sól, mielony czarny pieprz, suszony majeranek, olej do smażenia.

Przygotowanie

Żeberka pokrójmy na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierzmy. Przygotowane składniki włóżmy do garnka. Dodajmy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlejmy około 8 szklanek zimnej wody. Doprowadźmy do wrzenia,, zmniejszmy płomień i gotujmy 1 godzinę czasu. Ziemniaki obierzmy, opłuczmy, pokrójmy w kostkę. Wywar przecedźmy przez sitko. Ponownie wlejmy do garnka. Wrzućmy ziemniaki. Gotujmy je w wywarze 10-11 minut czasu.

Następnie do wywaru z ziemniakami dodajmy zakwas na żurek i gotujmy jeszcze 5 minut czasu. Jajka włóżmy do posolonej wody. Ugotujmy je na twardo (8-10 minut). Odcedźmy, przestudźmy, polewając zimną wodą, obierzmy ze skorupek. Znów obie kiełbasy pokrójmy w cienkie plasterki. Jajka potnijmy na cząstki. Kiełbasę wędzoną lekko zrumieńmy na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. Czosnek obierzmy, rozetrzyjmy z odrobiną soli i dodajmy do zupy.

Całość przyprawmy do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszajmy ze śmietaną. Gotowy żurek rozlejmy do talerzy lub wydrążonych małych bochenków chleba. Do każdej porcji włóżmy kawałki kiełbasy białej i wędzonej i jajka na twardo pokrojone na połówki. Posypmy majerankiem.

Zdjęcie autorstwa Timur Saglambilek z Pexels

Sprawdź:   Jakie są najpiękniejsze plaże w Polsce?

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze