Porady Zdrowie

Zdrowie wątroby – 7 pokarmów dla zdrowej i czystej wątroby

Anatomia człowieka

Wątroba jest ważnym organem dla twojego ciała, który utrzymuje cię w zdrowiu. Pomaga organizmowi w detoksykacji, odprowadzaniu odpadów, a także działa jako system filtracji krwiobiegu.

Utrzymanie zdrowej wątroby jest niezbędne. Musisz uważać na to, co jesz i co wkładasz do swojego ciała, zwłaszcza jeśli cierpisz już na chorobę wątroby. Możesz chronić swoją wątrobę przed chorobami, wybierając odpowiedni rodzaj żywności. Niektóre produkty oczyszczą i odtrują, inne energetyzują ciało, wzmacniają układ odpornościowy i pomagają utrzymać zdrową wątrobę. Poniżej znajduje się 7 pożywek, które oczyszczają i poprawiają zdrowie wątroby.

Kurkuma

Kurkuma to dobrze znana przyprawa wzmacniająca odporność, która pomaga w trawieniu. Działa również jako naturalny środek pobudzający, który odtruwa wątrobę.

Kapusta

Podobnie jak brokuły, jedzenie kapusty pomaga w detoksykacji wątroby poprzez stymulację dwóch niezbędnych enzymów detoksykacyjnych w wątrobie. Kapusta kiszona, surówka z białej kapusty i kapuśniak doskonale nadają się do wypłukiwania toksyn.

Limonki

Każdy rodzaj owoców cytrusowych jest bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze. Picie soków z cytryny, limonki i cytrusów pomoże wypłukać toksyny. Możesz także dodać mandarynki i grejpfruty do swojej listy.

Zielona herbata

Zielona herbata to napój bogaty w przeciwutleniacze, który naprawia i odmładza komórki. Chroni również twoje ciało przed uszkodzeniem. Unikaj napojów słodkich, gazowanych i alkoholowych; zamiast tego przygotuj własny napój z zieloną herbatą, cytryną, imbirem i miodem, aby doładować siebie.

Buraki

Korzenie, takie jak buraki i marchewki, zawierają dużo flawonoidów roślinnych, które wspaniale poprawiają zdrowie wątroby. Są również bogate w beta-karoteny, które stymulują i poprawiają ogólną czynność wątroby.

Czosnek

Czosnek jest silnym antybiotykiem, a także silnym przeciwutleniaczem. Pomaga w walce z wysokim ciśnieniem krwi. Ma duże ilości allicyny i selenu, dwóch naturalnych związków, które pomagają w oczyszczaniu wątroby.

Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły i ciemna sałata, zawierają szeroką gamę niezbędnych witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów, których organizm potrzebuje do oczyszczenia i odtrucia. Dostajesz dobry zapas kwasu foliowego, wapnia, potasu, błonnika i grupy związków zwanych fito składnikami z zielonych liści. Zawierają również wysoki poziom witamin A, C i B-6, a także ryboflawinę, żelazo i magnez.

Często narażamy wątrobę na niepotrzebny stres, jedząc przetworzone i śmieciowe jedzenie. Spróbuj ugotować własne jedzenie, dodaj do nich przyprawy i spróbuj włączyć je jako część zbilansowanej diety. Z pewnością pomogą ci utrzymać prawidłową wagę, pomogą w trawieniu i zmniejszeniu ilości toksyn, obniżą poziom tłuszczu i cholesterolu w organizmie, a wszystko to przyniesie korzyści wątrobie.

Sprawdź:   Jak leczyć przeziębienie w ciąży?

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
Kobieta wynajmująca samochód

4 najczęściej zadawane pytania przy wynajmie samochodu

  • 4 stycznia 2020
Jeśli do tej pory nigdy nie zdarzyło Ci się wynajmować samochodu, to w Twojej głowie zapewne kłębi się wiele pytań. Zebraliśmy kilka z nich, które najczęściej są zadawane przez klientów
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.