Kuchnia

Wykwintne burgery z fasoli i batatów

burger fasola

Burgery z powodzeniem mogą być daniem wegańskim – podawanym zarówno w bułce, jak i bezpośrednio na talerzu razem z surówką. Jak je przyrządzić?

Składniki na 4 porcje:

– 1 batat,

– 1 puszka czerwonej fasoli,

– 1/3 szklanka czerwonej lub zwykłej komosy ryżowej*,

– gałązka rozmarynu,

– płatki chili,

– oliwa z oliwek,

– sól i pieprz.

Batata należy umyć, pokroić w grube plastry, następnie doprawić solą, pieprzem, rozmarynem oraz chili. Przyprawione plastry smaruje się oliwą, układa na blasze i piecze 25-30 minut w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Upieczone słodkie ziemniaki obiera się ze skórki, wkłada do miski i rozgniata widelcem. 

Fasolę należy przepłukać i odsączyć na sicie. Następnie dodaje się ją do batatów i również rozgniata widelcem. Quinoa płucze się w garnku, odcedza, a następnie zalewa świeżą wodą do wysokości 1 cm powyżej poziomu komosy w naczyniu. Dodaje się do niej oliwę, sól, pieprz oraz płatki chili. Gdy komosa wciągnie całą wodę, dodaje się ją do batata i fasoli. Wszystkie składniki łączy się i w razie potrzeby doprawia solą oraz pieprzem. Formuje się z nich burgery, obtacza w oliwie i piecze w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez mniej więcej 20 minut.

Jak podawać burgery?

Burgery z fasoli i batatów można podawać z czerwoną cebulą, guacamole i sosem z wegańskiego jogurtu. Czerwoną cebulę podsmaża się na oliwie, a następnie poddusza z czerwonym winem. Tak przygotowana cebula ma wykwintny smak i sprawia, że burger może być podawany w eleganckiej formie. Z cebulą na czerwonym winie dobrze komponuje się guacamole z dojrzałego awokado, pokrojonego w drobną kostkę i doprawionego sokiem z limonki, ząbkiem czosnku i świeżą kolendrą. Jeżeli podaje się burgery w bułkach, można dodać do nich sos jogurtowo-ziołowy. Przygotowuje się go z jogurtu wegańskiego, łyżeczki wegańskiego majonezu, łyżeczki musztardy, ząbka czosnku, szczypty chili w płatkach i 3 łyżeczek dowolnych, siekanych ziół. Po przygotowaniu wszystkich składników, kroi się bułkę do burgerów, a następnie smaruje się jej obie części sosem. Na bułce układa się warstwowo cebulę, burgera i guacamole. 

*1 szklanka = 250 ml

Zdjęcie – Markus Trier z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze