
Burgery z powodzeniem mogą być daniem wegańskim – podawanym zarówno w bułce, jak i bezpośrednio na talerzu razem z surówką. Jak je przyrządzić?
Składniki na 4 porcje:
– 1 batat,
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– 1/3 szklanka czerwonej lub zwykłej komosy ryżowej*,
– gałązka rozmarynu,
– płatki chili,
– oliwa z oliwek,
– sól i pieprz.
Batata należy umyć, pokroić w grube plastry, następnie doprawić solą, pieprzem, rozmarynem oraz chili. Przyprawione plastry smaruje się oliwą, układa na blasze i piecze 25-30 minut w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Upieczone słodkie ziemniaki obiera się ze skórki, wkłada do miski i rozgniata widelcem.
Fasolę należy przepłukać i odsączyć na sicie. Następnie dodaje się ją do batatów i również rozgniata widelcem. Quinoa płucze się w garnku, odcedza, a następnie zalewa świeżą wodą do wysokości 1 cm powyżej poziomu komosy w naczyniu. Dodaje się do niej oliwę, sól, pieprz oraz płatki chili. Gdy komosa wciągnie całą wodę, dodaje się ją do batata i fasoli. Wszystkie składniki łączy się i w razie potrzeby doprawia solą oraz pieprzem. Formuje się z nich burgery, obtacza w oliwie i piecze w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez mniej więcej 20 minut.
Jak podawać burgery?
Burgery z fasoli i batatów można podawać z czerwoną cebulą, guacamole i sosem z wegańskiego jogurtu. Czerwoną cebulę podsmaża się na oliwie, a następnie poddusza z czerwonym winem. Tak przygotowana cebula ma wykwintny smak i sprawia, że burger może być podawany w eleganckiej formie. Z cebulą na czerwonym winie dobrze komponuje się guacamole z dojrzałego awokado, pokrojonego w drobną kostkę i doprawionego sokiem z limonki, ząbkiem czosnku i świeżą kolendrą. Jeżeli podaje się burgery w bułkach, można dodać do nich sos jogurtowo-ziołowy. Przygotowuje się go z jogurtu wegańskiego, łyżeczki wegańskiego majonezu, łyżeczki musztardy, ząbka czosnku, szczypty chili w płatkach i 3 łyżeczek dowolnych, siekanych ziół. Po przygotowaniu wszystkich składników, kroi się bułkę do burgerów, a następnie smaruje się jej obie części sosem. Na bułce układa się warstwowo cebulę, burgera i guacamole.
*1 szklanka = 250 ml
Zdjęcie – Markus Trier z Pixabay