Kuchnia

Właściwości i zastosowanie estragonu

estragon

Estragon to ziele o wielu zastosowaniach. Powszechnie stosowany jako przyprawa do potraw, ma też właściwości lecznicze.

Estragon – uprawa i zastosowanie

Estragon (Artemisia dracunculus) jest rośliną z rodziny astrowatych. Jego inne nazwy to wężowe ziele, wężowiec i bylica draganek. W stanie dzikim występuje w Azji, w południowo-wschodniej Europie oraz Ameryce Północnej. Jako przyprawa stosowany jest w wielu krajach, w tym w Polsce. Ziele zdobyło szczególne uznanie we Francji, gdzie zostało ogłoszone królem przypraw.

Najczęściej dodawany jest do kiszonek, marynat octowych, różnego rodzaju sałatek i zup. Doskonale komponuje się z jajkami, drobiem i rybami. Wężowe ziele polecane jest osobom na diecie bezsolnej – dodawany do potraw poprawia ich smak i sprawia, że dania nabierają aromatu. Stosując wężowca, jako przyprawę, należy pamiętać, aby doprawiać nim potrawy już po przyrządzeniu. Zagotowany traci swój pierwotny smak i staje się gorzki. Najbardziej aromatyczny jest świeży wężowiec. Wysuszony traci na jakości.

Właściwości lecznicze

Bylica draganek używana jest też jako roślina lecznicza. Najczęściej dodawana jest do mieszanek ziołowych. Właściwości moczopędne i wspomagające wydzielanie soków trawiennych sprawiają, że estragon jest często spotykany w herbatkach na trawienie i ziołach moczopędnych. Estragon ma też działanie bakteriobójcze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Stosowany jest w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy. Jest pomocny w zwalczaniu Helicobacter pylori i w zwalczaniu pasożytów.

Wężowe ziele często stosowane jest w aromaterapii. Olejek z bylicy dodawany do kąpieli rozgrzewa, pobudza krążenie i wspomaga procesy odpornościowe organizmu. Używany do masażu ma działanie pobudzające układ trawienny, odpręża i wzmacnia odporność na stres.

Wężowiec to cenna roślina o właściwościach prozdrowotnych. Ziele może być stosowane zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Szerokie spektrum działania sprawia, że znajdzie zastosowanie u wielu osób.

Zdjęcie – Nathan Elliot z Pixabay

Sprawdź:   Domowe eklery z borówkami

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze