Estragon to ziele o wielu zastosowaniach. Powszechnie stosowany jako przyprawa do potraw, ma też właściwości lecznicze.

Estragon – uprawa i zastosowanie

Estragon (Artemisia dracunculus) jest rośliną z rodziny astrowatych. Jego inne nazwy to wężowe ziele, wężowiec i bylica draganek. W stanie dzikim występuje w Azji, w południowo-wschodniej Europie oraz Ameryce Północnej. Jako przyprawa stosowany jest w wielu krajach, w tym w Polsce. Ziele zdobyło szczególne uznanie we Francji, gdzie zostało ogłoszone królem przypraw.

Najczęściej dodawany jest do kiszonek, marynat octowych, różnego rodzaju sałatek i zup. Doskonale komponuje się z jajkami, drobiem i rybami. Wężowe ziele polecane jest osobom na diecie bezsolnej – dodawany do potraw poprawia ich smak i sprawia, że dania nabierają aromatu. Stosując wężowca, jako przyprawę, należy pamiętać, aby doprawiać nim potrawy już po przyrządzeniu. Zagotowany traci swój pierwotny smak i staje się gorzki. Najbardziej aromatyczny jest świeży wężowiec. Wysuszony traci na jakości.

Właściwości lecznicze

Bylica draganek używana jest też jako roślina lecznicza. Najczęściej dodawana jest do mieszanek ziołowych. Właściwości moczopędne i wspomagające wydzielanie soków trawiennych sprawiają, że estragon jest często spotykany w herbatkach na trawienie i ziołach moczopędnych. Estragon ma też działanie bakteriobójcze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Stosowany jest w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy. Jest pomocny w zwalczaniu Helicobacter pylori i w zwalczaniu pasożytów.

Wężowe ziele często stosowane jest w aromaterapii. Olejek z bylicy dodawany do kąpieli rozgrzewa, pobudza krążenie i wspomaga procesy odpornościowe organizmu. Używany do masażu ma działanie pobudzające układ trawienny, odpręża i wzmacnia odporność na stres.

Wężowiec to cenna roślina o właściwościach prozdrowotnych. Ziele może być stosowane zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Szerokie spektrum działania sprawia, że znajdzie zastosowanie u wielu osób.

Zdjęcie – Nathan Elliot z Pixabay