Wegańskie kotlety z komosy ryżowej to zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Można je szybko przygotować i to w formie podstawy obiadu, jak i przekąski. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Składniki:
135g komosy ryżowej
2 jajka
30g chleba żytniego
80g parmezanu
370ml wody
1 łyżka oliwy
25g koperku
2 ząbki czosnku
25g koperku
180 jogurtu naturalnego
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Chleb żytni zmiksuj lub zblenduj, aby otrzymać masę o konsystencji bułki tartej.
Komosę wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, odcedź i przełóż do garnka z wodą. Dodaj oliwę i sól, a następnie gotuj przez dwadzieścia minut. Komosa powinna wchłonąć całą wodę, a wówczas można ją odstawić do ostudzenia.
Przełóż komosę do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty parmezan, chleb i posiekany koperek.
Jajka roztrzep w miseczce i dodaj do masy razem z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj z masy kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju po pięć minut z każdej strony. Warto podawać je na gorąco z kleksem jogurtu i świeżym koperkiem.