Tapioka, mleko kokosowe i soczyste mango – to główne składniki doskonałego, wegańskiego puddingu. Jak go przygotować?
Składniki na 4 porcje:
– ¼ szklanki tapioki,
– 1 duże mango,
– 500 ml mleczka kokosowego,
– 2 łyżki syropu klonowego,
– 3 łyżki ksylitolu,
– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
– 4 ziarna kardamonu,
– owoce jagodowe świeże lub mrożone,
– świeże listki mięty.
W garnku należy zagotować mleko kokosowe, a następnie dodać do niego tapiokę i ksylitol. Mieszać przez cały czas, do momentu zeszklenia tapioki (ma być zupełnie przeźroczysta). Następnie dodać kardamon zmielony wcześniej w młynku lub rozgnieciony w moździerzu. Przelać gęstniejący pudding do małych szklaneczek i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Mango obrać ze skórki, oddzielić pestkę od miąższu. Pokroić owoc w drobną kostkę i połowę przełożyć do rondelka. Następnie do rondelka dodać syrop klonowy i imbir. Gotować do miękkości przez około 10 minut i zmiksować na mus za pomocą blendera. Pozostałe mango dodać do musu, gotować przez 2 minuty i zdjąć z ognia. Lekko wystudzone mango należy przełożyć na pudding z tapioki.
Gotowy deser udekorować owocami jagodowymi i listkami mięty. Włożyć go na noc do lodówki i podawać następnego dnia.
Pudding z tapioki z musem z mango – wartości odżywcze
Pudding z tapioki jest pełnowartościowym, wegańskim deserem. Jest pozbawiony niezdrowego cukru, który zastąpiono ksylitolem i syropem klonowym. Deser jest słodki, jednak z uwagi na obecność ksylitolu nie wywołuje próchnicy, lecz chroni przed jej powstawaniem. Z tego powodu pudding jest odpowiedni dla małych dzieci, które niedokładnie myją ząbki.
Tapioka jest doskonałym źródłem wapnia, potasu i witamin z grupy B. Dostarcza również skrobi, dzięki czemu pudding dostarcza sporo energii – przykładowo, można spożywać go na słodkie śniadanie lub przed treningiem. Dojrzałe mango i owoce jagodowe są natomiast bogatym źródłem witamin A i E, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto witamina A chroni wzrok.