Kuchnia

Wegański pudding z tapioki

vegan pudding

Tapioka, mleko kokosowe i soczyste mango – to główne składniki doskonałego, wegańskiego puddingu. Jak go przygotować?

Składniki na 4 porcje:

– ¼ szklanki tapioki,

– 1 duże mango,

– 500 ml mleczka kokosowego,

– 2 łyżki syropu klonowego,

– 3 łyżki ksylitolu,

– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,

– 4 ziarna kardamonu,

owoce jagodowe świeże lub mrożone,

– świeże listki mięty.

W garnku należy zagotować mleko kokosowe, a następnie dodać do niego tapiokę i ksylitol. Mieszać przez cały czas, do momentu zeszklenia tapioki (ma być zupełnie przeźroczysta). Następnie dodać kardamon zmielony wcześniej w młynku lub rozgnieciony w moździerzu. Przelać gęstniejący pudding do małych szklaneczek i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Mango obrać ze skórki, oddzielić pestkę od miąższu. Pokroić owoc w drobną kostkę i połowę przełożyć do rondelka. Następnie do rondelka dodać syrop klonowy i imbir. Gotować do miękkości przez około 10 minut i zmiksować na mus za pomocą blendera. Pozostałe mango dodać do musu, gotować przez 2 minuty i zdjąć z ognia. Lekko wystudzone mango należy przełożyć na pudding z tapioki. 

Gotowy deser udekorować owocami jagodowymi i listkami mięty. Włożyć go na noc do lodówki i podawać następnego dnia. 

Pudding z tapioki z musem z mango – wartości odżywcze

Pudding z tapioki jest pełnowartościowym, wegańskim deserem. Jest pozbawiony niezdrowego cukru, który zastąpiono ksylitolem i syropem klonowym. Deser jest słodki, jednak z uwagi na obecność ksylitolu nie wywołuje próchnicy, lecz chroni przed jej powstawaniem. Z tego powodu pudding jest odpowiedni dla małych dzieci, które niedokładnie myją ząbki. 

Tapioka jest doskonałym źródłem wapnia, potasu i witamin z grupy B. Dostarcza również skrobi, dzięki czemu pudding dostarcza sporo energii – przykładowo, można spożywać go na słodkie śniadanie lub przed treningiem. Dojrzałe mango i owoce jagodowe są natomiast bogatym źródłem witamin A i E, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto witamina A chroni wzrok.

Sprawdź:   Wegańskie dania jednogarnkowe: chakalaka

Zdjęcie – C0rinne z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze