Algi zajmują coraz ważniejsze miejsce w naszej diecie. Dla jednych są roślinną alternatywą dla ryb, dla innych sposobem na urozmaicenie swego menu. Bez względu na to, z jakiego powodu po nie sięgniemy, jedno jest pewne – nasz organizm sporo na tym zyska.
Wśród tych alg, które mają szerokie grono sympatyków, pojawiają się algi wakame. Wodorosty te świetnie sprawdzają się i w klasycznych przepisach na azjatyckie dania, i w potrawach europejskich, do których stają się ciekawym dodatkiem. Co warto wiedzieć o wakame?
Przede wszystkim to, iż są one dodatkiem o ogromnej wartości odżywczej. To rewelacyjne źródło wielu witamin i minerałów, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Kwas foliowy, wapń, żelazo – oto najważniejsze składniki odżywcze, jakie znajdziemy w tych wodorostach. Wakame to jednocześnie moc witamin z grupy B oraz witamina C, która skutecznie wspiera nasz układ odpornościowy. Po algi te warto też sięgać ze względu na sporą ilość sodu, mogącego regulować gospodarkę wodną naszego organizmu, oraz bardzo ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.
Zdrowa dieta z takim dodatkiem każdemu z nas przyniesie wiele korzyści
Przede wszystkim algi wakame mogą nam pomagać w utrzymaniu dobrej formy, a jednocześnie ułatwiać nam odchudzanie. Wiadomo, że są one niskokalorycznym dodatkiem do menu, przy czym na długo zapewniają nam uczucie sytości. Swoje robi też zawartość znacznych ilości fukoksantyny, czyli brązowego barwnika, który hamuje akumulację tłuszczu w komórkach. Zdrowa dieta, w której regularnie pojawiają się wodorosty wakame, stanowi też cenne wsparcie dla układu krążenia, dzięki czemu jesteśmy skuteczniej chronieni przed miażdżycą i chorobami serca. Wakame może okazać się też cennym wsparciem dla tych osób, które chcą do minimum ograniczyć ryzyko rozwoju nowotworów. To jeszcze nie wszystkie zalety alg. Wakame korzystnie wpływają na ciśnienie krwi i pracę tarczycy, a dzięki swej wartości odżywczej, wspierają też proces regeneracji komórek.
Wakame to wodorosty o dość charakterystycznym wyglądzie
Mają charakterystyczną oliwkową barwę oraz lekko słony smak. W Japonii i Korei świetnie sprawdzają się jako składniki zup i sałatek, na tym jednak możliwości wykorzystania ich w kuchni się nie kończą. Wakame często uwzględniają wegańskie przepisy, dzięki którym możemy przygotować przysmaki będące roślinną alternatywą dla ryb. Ciekawy smak sprawia, że idealnie sprawdzają się one jako dodatek do dań warzywnych oraz potraw z makaronem.
Photo by Dilara Yilmaz on Unsplash