Syrop z agawy jest powszechnie wykorzystywany do wegańskich deserów ze względu na roślinne pochodzenie. Jest doskonałą alternatywą dla miodu – jest trzykrotnie słodszy niż cukier, a jego smak i aromat są neutralne. Jakie właściwości ma syrop z agawy?

Słodki i zdrowy

Syrop z agawy jest zdrowszym i słodszym odpowiednikiem cukru oraz innych słodzików. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów, naleśników, gofrów i wypieków. Nie zawiera soli, dzięki czemu mogą używać go osoby, które stosują dietę profilaktyczną, chroniącą przed nadciśnieniem tętniczym.

Kaloryczność syropu wynosi 312 kcal w 100 g, jednak syropu z agawy używa się znacznie mniej niż cukru lub miodu. Wybierając syrop z agawy, warto stawiać na produkty bio. Syrop bio powstaje w sposób tradycyjny, czyli z soku roślinnego, który stopniowo jest zagęszczany. Syropy produkowane masowo są zagęszczane sztucznie, przez co mogą znajdować się z nich substancje, mające negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Zdjęcie – Magda Ehlers z Pexels