Kuchnia Zdrowie

Syrop z agawy – doskonały do wypieków i deserów

agawa

Syrop z agawy jest powszechnie wykorzystywany do wegańskich deserów ze względu na roślinne pochodzenie. Jest doskonałą alternatywą dla miodu – jest trzykrotnie słodszy niż cukier, a jego smak i aromat są neutralne. Jakie właściwości ma syrop z agawy?

Słodki i zdrowy

Syrop z agawy jest zdrowszym i słodszym odpowiednikiem cukru oraz innych słodzików. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów, naleśników, gofrów i wypieków. Nie zawiera soli, dzięki czemu mogą używać go osoby, które stosują dietę profilaktyczną, chroniącą przed nadciśnieniem tętniczym.

Kaloryczność syropu wynosi 312 kcal w 100 g, jednak syropu z agawy używa się znacznie mniej niż cukru lub miodu. Wybierając syrop z agawy, warto stawiać na produkty bio. Syrop bio powstaje w sposób tradycyjny, czyli z soku roślinnego, który stopniowo jest zagęszczany. Syropy produkowane masowo są zagęszczane sztucznie, przez co mogą znajdować się z nich substancje, mające negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Zdjęcie – Magda Ehlers z Pexels

Sprawdź:   Mazurki wielkanocne - bogactwo treści i formy

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.