Surowe kakao jest zdrową alternatywą dla komercyjnego kakao z dodatkiem cukru. Mielone, surowe ziarna kakaowca zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych, a także mają znacznie intensywniejszy smak i aromat.
Jak powstaje surowe kakao?
Kakao komercyjne, dostępne w marketach, jest prażone w wysokich temperaturach. Ziarna kakaowca poddane takiej obróbce termicznej tracą większość witamin, minerałów i innych związków. Ponadto do zwykłego kakao dodaje się cukier, który powoduje próchnicę. Surowe kakao tłoczy się na zimno z nieprażonych ziaren. Dzięki temu w produkcie znajdują się żywe enzymy, które wspierają funkcjonowanie organizmu.
Surowe kakao jest bogatym źródłem magnezu – już 2 łyżeczki pokrywają około 15 procent dziennego zapotrzebowania na minerał. Produkt dostarcza również potasu, cynku, żelaza, polifenoli, katechin i procyjanidów. Co więcej, w jego składzie znajdują się tryptofan i serotonina, które poprawiają nastrój i chronią przed depresją. Spożywanie surowego kakao sprawia, że rzadziej odczuwa się spadki energii i zawsze tryska się dobrym humorem.
Zdjęcie – Delphine Hourlay z Pexels