Ryba w Polsce cieszy się sporą popularnością. Obecnie większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez karpia. Także podczas urlopu nad Bałtykiem trzeba skosztować przynajmniej smażonej flądry, a w wielu miastach coraz więcej otwiera się barów sushi umożliwiających spróbowanie tego specjału kuchni japońskiej.
Jednak dań rybnych nie musimy jeść tylko okazjonalnie. Szeroka dostępność tego produktu sprawia, że możemy raz w tygodniu pokusić się na samodzielne przygotowanie takiego obiadu. A jest to posiłek bardzo wartościowy, ponieważ ryby posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na obniżenie cholesterolu i wzmocnienie odporności, witaminę D3 regulującą system nerwowy oraz minerały – jod, selen, fosfor. Poniżej zaprezentowano dwa proste przepisy, które powinny przekonać do stałej obecności ryb w naszej diecie.
TORTILLA Z ŁOSOSIEM (dla 5 osób)
- 5 placków tortilli
- 500 gramów łososia
- 250 gramów pora
- sól, pieprz, koperek
Łososia należy pokroić na małe kawałki i przyprawić. Dla lepszego smaku można go skropić sokiem z cytryny. Por również trzeba pociąć i krótko podsmażyć na maśle. Następnie na rozłożonej tortilli kładziemy kawałki łososia oraz przygotowanego pora, dodajemy posiekany koperek i zawijamy. Potem wkładamy tak przygotowane danie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut. Najlepiej taką tortillę jeść z dodatkiem sosu czosnkowego i porcją warzyw.
ZUPA RYBNA (dla 5 osób)
- 4 filety z dorsza
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 50 gramów mąki
- 1 śmietana 18%
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koperek
Warzywa trzeba pokroić i dodać do wstawionej wody razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Po 10 minutach do wywaru dodajemy filety. Zostawiamy gotującą się zupę na jakieś 20 minut. Następnie wrzucamy sok z cytryny, sól i pieprz oraz koperek. Potem roztrzepujemy mąkę ze śmietaną i zabielamy zupę. Niech się jeszcze trochę pogotuje i gotowe! Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.