Kuchnia Redakcja poleca

Sposób na rybę – wybrane przepisy kulinarne

Ryba przepis kulinarny

Ryba w Polsce cieszy się sporą popularnością. Obecnie większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez karpia. Także podczas urlopu nad Bałtykiem trzeba skosztować przynajmniej smażonej flądry, a w wielu miastach coraz więcej otwiera się barów sushi umożliwiających spróbowanie tego specjału kuchni japońskiej.

Jednak dań rybnych nie musimy jeść tylko okazjonalnie. Szeroka dostępność tego produktu sprawia, że możemy raz w tygodniu pokusić się na samodzielne przygotowanie takiego obiadu. A jest to posiłek bardzo wartościowy, ponieważ ryby posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na obniżenie cholesterolu i wzmocnienie odporności, witaminę D3 regulującą system nerwowy oraz minerały – jod, selen, fosfor. Poniżej zaprezentowano dwa proste przepisy, które powinny przekonać do stałej obecności ryb w naszej diecie.

TORTILLA Z ŁOSOSIEM (dla 5 osób)

  • 5 placków tortilli
  • 500 gramów łososia
  • 250 gramów pora
  • sól, pieprz, koperek

Łososia należy pokroić na małe kawałki i przyprawić. Dla lepszego smaku można go skropić sokiem z cytryny. Por również trzeba pociąć i krótko podsmażyć na maśle. Następnie na rozłożonej tortilli kładziemy kawałki łososia oraz przygotowanego pora, dodajemy posiekany koperek i zawijamy. Potem wkładamy tak przygotowane danie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut. Najlepiej taką tortillę jeść z dodatkiem sosu czosnkowego i porcją warzyw.

ZUPA RYBNA (dla 5 osób)

  • 4 filety z dorsza
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 50 gramów mąki
  • 1 śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koperek

Warzywa trzeba pokroić i dodać do wstawionej wody razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Po 10 minutach do wywaru dodajemy filety. Zostawiamy gotującą się zupę na jakieś 20 minut. Następnie wrzucamy sok z cytryny, sól i pieprz oraz koperek. Potem roztrzepujemy mąkę ze śmietaną i zabielamy zupę. Niech się jeszcze trochę pogotuje i gotowe! Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Sprawdź:   Pieczone jabłka faszerowane orzechami i migdałami

Zdjęcie RitaE z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze