Desery to smaczne zwieńczenie obiadu czy też sposób na poprawienie sobie humoru. Często sięga się po szybki w przygotowaniu budyń czy kisiel, można jednak pokusić się czasami o małe eksperymenty w tym zakresie. Specjał kokosowo-migałowy jest prosty w przygotowaniu, a zachwyci swoim wyglądem oraz smakiem, jak i będzie cieszyć się powodzeniem nie tylko u najmłodszych domowników.
Wyszukane połączenie
Duet kokos i migdał wielu osobom kojarzy się z pralinkami Rafaello, które skrywają w sobie cały migdał i otoczone są wiórkami, jednak te dwa produkty znajdują zastosowanie także w przypadku domowych deserów. Oba dostarczają odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów, a za sprawą zawartych w sobie minerałów i witamin sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Stworzenie z nich podwieczorku to nie tylko metoda na coś słodkiego, ale i balans w codziennej diecie.
Składniki:
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1 szklanka śmietanki UHT 18%
– 12 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
– 4 łyżki cukru albo syropu klonowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
– kiść różowych winogron
– 3 łyżki migdałów
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
1. Nasionka chia przebrać, wysypać na sitko, by oddzielić ewentualne zanieczyszczenia.
2. Mleczko połącz ze śmietanką. Wsypać chia i wiórki kokosowe, wymieszać, odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać i rozlać do 6 słoiczków.
3. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni. Ostudzić je, posypać wierzch zastudzonej masy. Dodać winogrona i migdały.