Kuchnia Redakcja poleca

Specjał kokosowo-migdałowy

kokos

Desery to smaczne zwieńczenie obiadu czy też sposób na poprawienie sobie humoru. Często sięga się po szybki w przygotowaniu budyń czy kisiel, można jednak pokusić się czasami o małe eksperymenty w tym zakresie. Specjał kokosowo-migałowy jest prosty w przygotowaniu, a zachwyci swoim wyglądem oraz smakiem, jak i będzie cieszyć się powodzeniem nie tylko u najmłodszych domowników.

Wyszukane połączenie

Duet kokos i migdał wielu osobom kojarzy się z pralinkami Rafaello, które skrywają w sobie cały migdał i otoczone są wiórkami, jednak te dwa produkty znajdują zastosowanie także w przypadku domowych deserów. Oba dostarczają odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów, a za sprawą zawartych w sobie minerałów i witamin sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Stworzenie z nich podwieczorku to nie tylko metoda na coś słodkiego, ale i balans w codziennej diecie.

Składniki:

– 1 szklanka mleczka kokosowego

– 1 szklanka śmietanki UHT 18%

– 12 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia)

– 4 łyżki cukru albo syropu klonowego

– 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo

– kiść różowych winogron

– 3 łyżki migdałów

– 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

1. Nasionka chia przebrać, wysypać na sitko, by oddzielić ewentualne zanieczyszczenia.

2. Mleczko połącz ze śmietanką. Wsypać chia i wiórki kokosowe, wymieszać, odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać i rozlać do 6 słoiczków.

3. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni. Ostudzić je, posypać wierzch zastudzonej masy. Dodać winogrona i migdały.

Zdjęcie autorstwa Mike z Pexels

Sprawdź:   Kresowa kopuła

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze