Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia są znane już od II połowy XX, kiedy dr Yoshidale Hagiwara opublikował badania na temat jego wpływu na zdrowie. Japoński uczony, zmagał się z problemami zdrowotnymi, związanymi z przepracowaniem i zbyt intensywnym trybem życia. Uczony zwalczył je, pijąc regularnie sok z młodego jęczmienia.
Młody jęczmień zamiast kawy?
Picie soku z młodego jęczmienia dodaje energii, poprawia nastrój i wspiera funkcjonowanie mózgu. Jedna szklanka soku działa skuteczniej niż filiżanka mocnego espresso. W soku wyciśniętym z rośliny znajdują się witaminy A, B, C, E, K, kwas foliowy, a także magnez, wapń, krzem, fosfor, potas, cynk i żelazo.
Enzymy trawienne w soku przyspieszają metabolizm, a przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek i pomagają zachować młody wygląd. Chlorofil ma natomiast działanie oczyszczające, zwalczające stany zapalne, wzmacniające układ krwionośny i podnoszące odporność organizmu.