Kuchnia Redakcja poleca

Shot probiotyczny z jabłek, imbiru i malin – [PRZEPIS]

3 bottles with sliced lemon and sliced orange fruits

Probiotyki mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pozwalają utrzymać prawidłową florę fizjologiczną i zapewniają organizmowi mnóstwo witamin oraz innych składników odżywczych, dzięki którym jest on w stanie prawidłowo funkcjonować.

Ich popularność sprawia, że coraz częściej pojawiają się w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, a tymczasem można je przygotować we własnym zakresie. Jak zrobić domowy zakwas z jabłek, malin i imbiru? Poniżej znajdują się dokładne instrukcje.

Składniki:

1 duże jabłko
Pół szklanki malin
1 łyżeczka startego imbiru
Pół szklanki serwatki

Sposób przygotowania:

Jabłko dokładnie umyj i pokrój w plastry, nie wycinając wcześniej gniazda nasiennego. Przełóż plastry do wyparzonego słoika o pojemności jednego litra.

Maliny umyj, osusz i dodaj do jabłka.

Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, a następnie dodaj go do owoców. Dodaj do całości serwatkę i dopełnij wodą, aby wszystkie owoce były przykryte.

Pokrywkę ułóż na słoiku i lekko przekręć. Słoik odłóż w ciepłe miejsce. Domowy probiotyk będzie gotowy po pięciu dniach. Po tym czasie można go przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Warto pić dziennie pół szklanki napoju.

Sprawdź:   Sok z karczocha – naturalne wsparcie na diecie

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze