Probiotyki mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pozwalają utrzymać prawidłową florę fizjologiczną i zapewniają organizmowi mnóstwo witamin oraz innych składników odżywczych, dzięki którym jest on w stanie prawidłowo funkcjonować.
Ich popularność sprawia, że coraz częściej pojawiają się w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, a tymczasem można je przygotować we własnym zakresie. Jak zrobić domowy zakwas z jabłek, malin i imbiru? Poniżej znajdują się dokładne instrukcje.
Składniki:
1 duże jabłko
Pół szklanki malin
1 łyżeczka startego imbiru
Pół szklanki serwatki
Sposób przygotowania:
Jabłko dokładnie umyj i pokrój w plastry, nie wycinając wcześniej gniazda nasiennego. Przełóż plastry do wyparzonego słoika o pojemności jednego litra.
Maliny umyj, osusz i dodaj do jabłka.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, a następnie dodaj go do owoców. Dodaj do całości serwatkę i dopełnij wodą, aby wszystkie owoce były przykryte.
Pokrywkę ułóż na słoiku i lekko przekręć. Słoik odłóż w ciepłe miejsce. Domowy probiotyk będzie gotowy po pięciu dniach. Po tym czasie można go przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Warto pić dziennie pół szklanki napoju.