Pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy to danie, które smakuje nawet wybrednym dzieciom. Zdrowe kuleczki z powodzeniem zastępują klasyczne pulpety mięsne, gdyż zawierają wiele białka. 

Składniki na 2 porcje pulpetów:

– szklanka ciecierzycy gotowanej*,

– szklanka kaszy jaglanej gotowanej*,

– biała część pora,

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

– ząbek czosnku,

– ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),

– ½ łyżeczki papryki,

– ½ łyżeczki kurkumy,

– łyżka stołowa natki pietruszki.

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g),

– 2 łyżeczki oliwy,

– ząbek czosnku,

– mały kawałek papryczki chili,

– kilka liści bazylii,

– sól, pieprz i cukier do smaku.

Opcjonalnie makaron z cukinii:

– 1 duża cukinia,

– 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną i ciecierzycę ugotować i wystudzić. Białą cześć pora umyć, pokroić na cienkie plastry, a następnie zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Kaszę wraz z porem i ugotowaną ciecierzycę włożyć do malaksera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. 

Masa wystarcza, by ulepić około 16 kuleczek. Gotowe pulpety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, włożyć blachę z pulpetami do piekarnika i piec przez 25 minut. W trakcie pieczenia można nieco obniżyć temperaturę, jeżeli pulpety zbyt mocno się spiekają.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać oliwę z oliwek w rondelku, podsmażyć czosnek rozgnieciony praską lub nożem. Pokroić papryczkę chili, usunąć pestki, dodać ją do rondelka. Wlać pomidory z puszki, posolić, popieprzyć i zagotować. Przykryć i gotować jeszcze przez 10 minut. Gotowy sos zmiksować blenderem i dodać do niego posiekane liście bazylii. Upieczone pulpety wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem.

Opcjonalnie podawać pulpety z makaronem z cukinii. Cukinię umyć i ściągać obieraczką długie nitki „makaronu”. Sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Można lekko posilić i posypać posiekaną natką pietruszką.

Zdjęcie – jacqueline macou z Pixabay