W naszym kraju w dobie bardzo niestabilnej sytuacji ekonomicznej i niskich emerytur bardzo ważna jest troska o naszych seniorów. Powinni oni jednak nie tylko oczekiwać pomocy od Państwa, czy otoczenia, ale także wiedzieć jak samodzielnie zatroszczyć się o swoje podstawowe potrzeby.

Chociażby obecnie mamy sytuację, gdy choć sklepy są otwarte, to jednak wychodzenie do nich może się wiązać z niebezpieczeństwem zdrowotnym (od zagrożeniem zarażenia wirusem począwszy, po niedotlenienie związane z koniecznością noszenia maseczki). Na takie właśnie ewentualności warto być przygotowanym poprzez zgromadzenie niezbędnych zapasów w naszych spiżarniach. Zgromadzone produkty warto używać na co dzień w sposób bieżący wymieniając je na nowe, ewentualnie sukcesywnie poszerzając swoje zapasy.

Na potrzeby tego artykułu zrobiłem trzy zasadnicze założenia:

  1. proponowane produkty są kierowane zarówno do osób mieszkających w bloku, jak i do tych którzy mają swój dom. Oczywiście mając do dyspozycji większą powierzchnię można zakupić więcej produktów.
  2. kwota +/- 500 zł jest kwotą maksymalną na zakupy. Oczywiście nie musi być wydana w ciągu jednych zakupów. Można dokupywać po kilka egzemplarzy danej pozycji w ciągu kilku wyjść do sklepu.
  3. Uzbierane w ten sposób zapasy powinny pozwolić nam przeżyć mniej więcej 2 miesiące bez wychodzenia z domu.

Zacznijmy od jedzenia i płynów. Teoretycznie wodę mamy w kranie, ale może okazać się, że z jakiś względów stracimy do niej dostęp.

Płyny które warto mieć, to na przykład

  • mleko, można z niego robić jogurty, kaszki itp. Warto aby mleko było w kartonach, wtedy przed otwarciem nie wymaga przechowywania w lodówce.
  • Innym płynem jest woda. Wystarczy taka w 5 litrowych butlach. Nie jest to co prawda woda mineralna, ale w razie braku wody w kranie zapas 30 l pomoże nam przez jakiś czas przetrwać. Można używać ją nie tylko do picia.
  • Warto także zaopatrzyć się w soki. Będą one dobrym i smacznym uzupełnieniem diety.

Cukier, ryż i mąka. Ryż warto kupować w większych foliowych opakowaniach, wtedy można przed otwarciem przechowywać je przez dłuższy czas. Z ryżu można przyrządzać wiele prostych, smacznych dań chociażby mieszając je z mrożonymi warzywami. Dla przechowywania mąki z kolei w takiej sytuacji lepsze są paczki kilogramowe aby nie zanieczyścić jej nabierając z większego worka. Mąkę można użyć do wypieków domowych, choćby do wypieku własnego, zdrowego chleba. W związku z czym warto zaopatrzyć się także w drożdże suszone które są zdecydowanie trwalsze w przechowywaniu od innych ich postaci.

Warzywa i owoce. Możemy je zakupić zarówno świeże (można w piwnicy przechowywać je w skrzyni z ziemią). Z warzyw możemy samodzielnie zrobić sobie kiszonki. Kiszonki także możemy kupić, ale w takim wypadku warto zakupić je w pewnych miejscach (w których wiemy, że są naturalne bez dodatków chemii). Możemy także zakupić warzywa mrożone. Da się je przechowywać przez bardzo długi czas, choć wymagają zamrażalki.

Jajka. Warto posiadać w swojej spiżarce przynajmniej kilkadziesiąt sztuk. Z jajek możemy zrobić wiele potraw, oraz spożywać je w rożnych postaciach. Są zdrowe i kaloryczne. W swoim gospodarstwie wykorzystuję nawet łupiny z jaj które stoją zalane wodą w dzbanku szklanym. Ta woda bardzo dobrze nadaje się do podlewania roślin. Typowa woda z kranu jest pozbawiona wszelkich składników potrzebnych roślinom, więc w opcji minimalnej warto ją w dzbanku zostawić na dzień dwa, aby straciła swoją sterylność. W domu można zasadzić pomidory, czy inne niewielkie warzywa, czy owoce. Można choćby cebulę która zaczęła puszczać szczypior (nie powinno się jej już wtedy spożywać) nie wyrzucać, ale zostawić na namoczonej wacie i korzystać z szczypioru który wyrośnie, wzbogacając nim choćby kanapki.

Kawa, herbata, kakao. To produkty które spożywamy często, nie są drogie, więc dlaczego ich sobie odmawiać? Szczególnie polecam herbaty ziołowe (liściaste, nie sproszkowane), oprócz walorów smakowych często mają także zastosowanie zdrowotne. Warto ich zapas mieć w mieszkaniu.

Chemia i inne produkty pomocne:

  • Świece i latarka / lampka turystyczna. Nie są to produkty drogie a zapewnią nam światło i (w wypadku świec) odrobinę ciepła gdyby zabrakło prądu.
  • Leki. Leki dla seniorów są bardzo ważne. Warto mieć ich zapas na przynajmniej 3 miesiące. Można skorzystać z listy leków darmowych (dla osób powyżej 75 roku życia). Tu warto lekarza spytać, czy na moje schorzenia są dostępne takie leki. Ich działanie najczęściej jest takie same, a będziemy mogli zaopatrzyć się w medykamenty niezbędne, które nic nas nie będą kosztowały.
  • Produkty chemiczne już najczęściej w domu są. Warto uzupełnić ich zapas o to czego używamy codziennie. Używamy na co dzień różnych mydeł. Polecam szczególnie szare które ma najmniejszą ilość rożnych szkodliwych dodatków i nadaje się nie tylko do mycia, ale także do prania. Generalnie jeżeli chodzi o mydła, to czym mniej w nich chemii, tym dla nas zdrowiej…

Używajmy naszych zapasów także jako produkty używane codziennie które w miarę spożywania będziemy na bieżąco dokupywać, tak aby nic nie zmarnowało się.

Najważniejsze pytania i odpowiedzi dotyczące preppersów

Kto to są prepersi?

Preppersi starają się być przygotowani na każdą katastrofę. Zdobywają wiedzę o survivalu i zasadach przetrwania w trudnych warunkach.

Jaka jest podstawowa zasada bycia preppersem?

Oszczędzanie to bardzo skuteczny i praktycznie natychmiastowy sposób do zwiększenia swojej siły nabywczej w przygotowaniach do przetrwania.

Co powinien umieć preppers?

Musi potrafić znaleźć i uzdatnić wodę, ale także musi wiedzieć, jak sobie pomóc w przypadku zatrucia pokarmowego.

Zdjęcie Tom & Nicole Moore z Pixabay