Piperyna jest naturalnie występującą substancją, która odpowiada za ostry smak pieprzu czarnego i kolorowego. Związek wykazuje właściwości odchudzające, dlatego stosowanie piperyny przynosi rezultaty w postaci szybkiej utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ze względu na naturalne pochodzenie piperyny, jej stosowanie jest w pełni bezpieczne.
Stosowanie piperyny w czasie kuracji odchudzającej przyśpiesza proces redukcji wagi ze względu na termogeniczne właściwości substancji. Piperyna zwiększa szybkość metabolizmu w mięśniach oraz podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu organizm spala więcej kalorii w ciągu dnia. Ponadto substancja hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych, a w połączeniu z kurkumą, l-karityną bądź kapsaicyną obniża apetyt.
Piperynę można stosować w celu zwiększenia wydolności fizycznej organizmu – związek zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny. Ma to znaczenie zwłaszcza na początku odchudzania, gdy organizm jest nieprzyzwyczajony do dużego wysiłku i intensywnych treningów.
Zdjęcie – Polina Tankilevitch z Pexels