Redakcja poleca Zdrowie

Piperyna – naturalny suplement na odchudzanie

suplement piperyna

Piperyna jest naturalnie występującą substancją, która odpowiada za ostry smak pieprzu czarnego i kolorowego. Związek wykazuje właściwości odchudzające, dlatego stosowanie piperyny przynosi rezultaty w postaci szybkiej utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ze względu na naturalne pochodzenie piperyny, jej stosowanie jest w pełni bezpieczne.

Stosowanie piperyny w czasie kuracji odchudzającej przyśpiesza proces redukcji wagi ze względu na termogeniczne właściwości substancji. Piperyna zwiększa szybkość metabolizmu w mięśniach oraz podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu organizm spala więcej kalorii w ciągu dnia. Ponadto substancja hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych, a w połączeniu z kurkumą, l-karityną bądź kapsaicyną obniża apetyt

Piperynę można stosować w celu zwiększenia wydolności fizycznej organizmu – związek zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny. Ma to znaczenie zwłaszcza na początku odchudzania, gdy organizm jest nieprzyzwyczajony do dużego wysiłku i intensywnych treningów. 

Zdjęcie – Polina Tankilevitch z Pexels

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką