Do przygotowania tego zdrowego deseru lub jak kto woli lekkiej kolacji potrzebne nam będą następujące składniki: 80 g migdałów, 60 g orzechów włoskich, 1 jajko rozmiar M, 6 niedużych jabłek, 4 łyżki syropu klonowego, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 100 g borówek amerykańskich, 200 g jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 2-3%, skórka otarta z 1 pomarańczy.
Przygotowanie – migdały i orzechy rozdrabniamy w malakserze, mieszamy z jajkiem i łyżką syropu klonowego. Jabłka przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasiennie. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie miejsca po nasionach wypełniamy wcześniej przygotowaną masą orzechową i całość jeszcze oprószamy mielonym cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 29-31 minut czasu. W połowie pieczenia dorzucamy borówki amerykańskie, skrapiamy owoce łyżką syropu klonowego. Podajemy z jogurtem naturalnym, skórką pomarańczową i resztą syropu.
Porada – pamiętajmy o tym, że jabłka mogą być zastąpione przez inne owoce, na przykład śliwki, brzoskwinie, nektarynki czy gruszki.