Babka wielkanocna z dodatkiem majonezu z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole. Idealnie puszysta, wilgotna i delikatna, a to wszystko za sprawą zaskakującego składnika, czyli majonezu. Smak tego popularnego sosu jest niewyczuwalny, a efekt, jaki daje jest ogromny. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
Babki i baby to typowe ciasta podawane na Święta Wielkanocne. Okazale prezentują się zwłaszcza te upieczone w specjalnej formie na babkę. Jednak oprócz wyglądu istotne, a nawet kluczowe jest to, jak wypiek smakuje. Najsmaczniejsze są ciasta delikatne i puszyste – takie wręcz rozpływają się w ustach. Majonez pozwala osiągnąć taki rezultat.
Babka wielkanocna z majonezem – jak ją przygotować?
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny
ok. 20 dag drobnego cukru
szczypta soli
6 łyżek majonezu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dosypujemy partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodajemy kolejno jajka i wszystko mieszamy na niskich obrotach. Masę łączymy także ze skórką otartą z cytryny oraz majonezem. Następnie powoli mieszamy ją z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowaną masłem, wysypujemy jeszcze tartą bułką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy całość do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia wynosi 180°C. Po upieczeniu, gdy babka wystygnie, warto ją polukrować albo posmarować domową polewą czekoladową i udekorować wedle uznania. Smacznego.
Zdjęcie autorstwa Maksim Goncharenok z Pexels