Kuchnia Redakcja poleca

Pełna smaku babka wielkanocna z majonezem. Uświetni wielkanocny stół

babka

Babka wielkanocna z dodatkiem majonezu z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole. Idealnie puszysta, wilgotna i delikatna, a to wszystko za sprawą zaskakującego składnika, czyli majonezu. Smak tego popularnego sosu jest niewyczuwalny, a efekt, jaki daje jest ogromny. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.

Babki i baby to typowe ciasta podawane na Święta Wielkanocne. Okazale prezentują się zwłaszcza te upieczone w specjalnej formie na babkę. Jednak oprócz wyglądu istotne, a nawet kluczowe jest to, jak wypiek smakuje. Najsmaczniejsze są ciasta delikatne i puszyste – takie wręcz rozpływają się w ustach. Majonez pozwala osiągnąć taki rezultat.

Babka wielkanocna z majonezem – jak ją przygotować?

Składniki:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

skórka otarta z jednej cytryny

ok. 20 dag drobnego cukru

szczypta soli

6 łyżek majonezu

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dosypujemy partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodajemy kolejno jajka i wszystko mieszamy na niskich obrotach. Masę łączymy także ze skórką otartą z cytryny oraz majonezem. Następnie powoli mieszamy ją z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowaną masłem, wysypujemy jeszcze tartą bułką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy całość do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia wynosi 180°C. Po upieczeniu, gdy babka wystygnie, warto ją polukrować albo posmarować domową polewą czekoladową i udekorować wedle uznania. Smacznego.

Zdjęcie autorstwa Maksim Goncharenok z Pexels

Sprawdź:   Czy znasz zalety gotowania w piekarniku parowym?

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze