Patison kusi ciekawym smakiem, a przepisy na oryginalne dania z jego udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Co warto wiedzieć na temat tego warzywa i jego wartości odżywczej? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam pomagać w walce z różnymi przypadłościami?
Patison jest ciekawym warzywem, które do Europy trafiło z terenu Ameryki Północnej. Wspaniały smak sprawił, iż patison szybko został tu doceniony i przez amatorów dobrej kuchni, i przez tych, dla których priorytetem jest prowadzenie zdrowego stylu życia. Lekko spłaszczone owoce o ząbkowanych brzegach kuszą delikatnym smakiem oraz ogromną wartością odżywczą. Wiadomo, że patison jest bardzo dobrym źródłem potasu i magnezu, wiadomo też, że może on nam dostarczyć sporych ilości wapnia. Zdrowa dieta z patisonem jako częstym dodatkiem pomoże nam się też uchronić przed niedoborem wielu witamin (a w szczególności witaminy C oraz witamin z grupy B). Sięganie po patisony pomaga tym, którzy chcą zadbać o swój przewód pokarmowy, jak i tym, którzy chcą poprawić przemianę materii. A że są to warzywa lekkostrawne i niskokaloryczne, bardzo chętnie sięgają po nie te osoby, które chcą sobie ułatwić odchudzanie.
Zdjęcie Larisa Koshkina z Pixabay