W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Jak przygotować auqa fresca?
Chłodzący napój przygotowuje się z 500 g malin, kawałka imbiru, soku z jednej limonki i 4 łyżek ksylitolu lub erytrolu. Dodaje się do nich ¼ szklanki wody, kostki lodu i listki mięty. Wodę z ksylitolem lub erytrolem należy zagotować, a następnie odstawić z ognia i wystudzić. W tym czasie obrać imbir i zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach. Imbir miksuje się krótko w blenderze wraz z malinami.
Zmiksowane owoce należy przecedzić przez gęste sitko i przelać do dzbanka. Do naczynia dodać wodę zagotowaną ze słodzikiem i sok z limonki, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem dodać kostki lodu oraz listki mięty.
Gotowy koktajl można przechowywać przez dobę. Jeżeli ma się ochotę, można wykorzystać go jako bazę do letnich drinków z alkoholem.