Orzechy brazylijskie są nasionami orzesznicy wyniosłej, rosnącej w lasach deszczowych w dorzeczu Amazonki. W Brazylii nasiona drzewa nazywa się brazylijskim złotem ze względu na liczne właściwości zdrowotne orzechów.
Wsparcie dla mózgu
Głównym atutem orzechów brazylijskich jest wysoka zawartość selenu. W nasionach orzesznicy jego stężenie jest najwyższe spośród wszystkich znanych produktów spożywczych. Co ciekawe, wysoka zawartość selenu w orzechach jest wynikiem pobierania pierwiastka z gleby przez drzewo. Orzechy rosną wyłącznie w naturze, dzięki czemu wysoka zawartość selenu ma większe znaczenie dla zdrowia – pierwiastek jest dobrze przyswajalny przez organizm.
Nasiona orzesznicy wyniosłej zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Składniki te wpływają pozytywnie na pracę serca, mózgu oraz na męską płodność – regularne spożywanie orzechów brazylijskich zwiększa ruchliwość plemników i poprawia jakość nasienia. Ponadto w orzechach znajduje się kwas oleinowy, który pomaga zachować młody wygląd skóry, zwiększając jej poziom nawodnienia.
Zdjęcie – Adriano Gadini z Pixabay