Kultura Zdrowie

Orzechy brazylijskie – dar amazońskich lasów

orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są nasionami orzesznicy wyniosłej, rosnącej w lasach deszczowych w dorzeczu Amazonki. W Brazylii nasiona drzewa nazywa się brazylijskim złotem ze względu na liczne właściwości zdrowotne orzechów.

Wsparcie dla mózgu

Głównym atutem orzechów brazylijskich jest wysoka zawartość selenu. W nasionach orzesznicy jego stężenie jest najwyższe spośród wszystkich znanych produktów spożywczych. Co ciekawe, wysoka zawartość selenu w orzechach jest wynikiem pobierania pierwiastka z gleby przez drzewo. Orzechy rosną wyłącznie w naturze, dzięki czemu wysoka zawartość selenu ma większe znaczenie dla zdrowia – pierwiastek jest dobrze przyswajalny przez organizm.

Nasiona orzesznicy wyniosłej zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Składniki te wpływają pozytywnie na pracę serca, mózgu oraz na męską płodność – regularne spożywanie orzechów brazylijskich zwiększa ruchliwość plemników i poprawia jakość nasienia. Ponadto w orzechach znajduje się kwas oleinowy, który pomaga zachować młody wygląd skóry, zwiększając jej poziom nawodnienia.

Zdjęcie – Adriano Gadini z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką