Dietę lekkostrawną powinny stosować osoby cierpiące na choroby dwunastnicy, wrzodowe żołądka, nieżyty, refluks lub przewlekłe żołądkowe stany zapalne. Przy tego typu chorobach zmiana diety jest konieczna, aby uniknąć uszkodzenia błon śluzowych narządów objętych dolegliwościami.
Chorobę można odziedziczyć, ale także nabyć ją poprzez spożywanie zbyt dużych ilości alkoholu, palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe, Helicobacter pylori itp. Wrzody żołądka czy dwunastnicy doskwierają prawie 10 % ludzi.
Dieta łatwostrawna polega na wyłączeniu z posiłków produktów powodujących nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych. Szkodliwe są między innymi: potrawy ostre, przypalone, smażone, rozdymające czy nieświeże. Powinno się również nie pić w dużych ilościach kawy oraz mocnej herbaty.
Wskazane jest spożywanie naturalnego nabiału łagodnie ukwaszonego, oliwy z oliwek, jajek, a także kaszy jaglanej. Dopuszczalne jest również używanie przypraw w ograniczonych ilościach, te jednak zawierające glutaminian sodu są zabronione. Należy też pamiętać o 5 posiłkach dziennie.
Zdjęcie – Daria Shevtsova z Pexels