Poszukując alternatywy dla mąk zawierających gluten, można natrafić na mąkę kasztanową. Tworzy się ją z kasztanów jadalnych, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z celiakią. Jakie są wartości odżywcze mąki z kasztanów?

Właściwości odżywcze mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa zawiera duże ilości skrobi i niewiele tłuszczu. W jej składzie znajdują się witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, P oraz kwas foliowy, miedź, cynk, magnez, żelaz, fosfor, potas i wapń. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów mąka kasztanowa wspiera funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego, procesy wzrostu nowych komórek oraz walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto mąka z kasztanów zawiera błonnik, regulujący procesy trawienia, oraz lecytynę.

Spożywanie mąki kasztanowej poleca się osobom z nietolerancją glutenu, kobietom ciężarnym oraz wszystkim, którzy chcą urozmaicić klasyczne potrawy. Mąka sprawdza się dobrze jako dodatek do naleśników, ciast, ciastek, chleba, a także makaronów. Można wykorzystywać ją jako jedyną mąkę lub łączyć ją z innymi rodzajami mąki. 

Zdjęcie – Kaboompics .com z Pexels