Wideo Zdrowie

Kwasy omega-3 – dlaczego są niezbędne w naszej diecie?

Omega-3

Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kwasy te pełnią niezwykle ważną rolę w naszym organizmie – m.in. są ważnym składnikiem naszego mózgu i oka. Do grupy kwasów omega-3 należą min. kwasy DHA, EPA, ALA. Dlaczego powinniśmy zadbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie?

Kwasy omega-3 a mózg

Około 60% ludzkiej kory mózgowej zbudowanej jest z kwasu DHA. To zewnętrzna część mózgu, która odpowiada m.in. za przetwarzanie wrażeń zmysłowych, pamięć, procesy poznawcze i emocje. Nic dziwnego, że spożywanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 sprzyja pracy mózgu, opóźnia jego starzenie się, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.

Odpowiednia ilość kwasu DHA jest także niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgujuż w pierwszych etapach rozwoju płodowego, dlatego suplementację kwasu DHA zaleca się wszystkim kobietom w ciąży.

Wspływ na odporność

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają układ odpornościowy, wykazują także działanie przeciwzapalne. Ich suplementacja jest szczególnie wskazana w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku osób z obniżoną odpornością.

Wsparcie pracy serca

Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego: regulują poziom cholesterolu we krwi, stabilizują ciśnienie, przeciwdziałają arytmii oraz powstawaniu zakrzepów. Ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz miażdżycy.

Wzrok

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to także budulec siatkówki oka. Dzieci, których dieta uboga jest w ryby i owoce morza częściej narażone są na wady wzroku. Ich odpowiednia ilość w diecie jest także istotna w przypadku osób dorosłych – sprzyja ostrości widzenia oraz chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem.

Mocne kości

Kwasy omega-3 zwiększają gęstość mineralną kości, tym samym sprawią, że są mocniejsze i mniej podatne na złamania. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, redukują także bóle stawów.

Sprawdź:   Na czym polega dieta zasadowa i czy ona odchudza

Zdrowa skóra, włosy i paznokcie

Warto zadbać o właściwą ilość omega-3 diecie także w trosce o piękno skóry, włosów i paznokci. Kwasy te chronią skórę przed negatywnym działaniem promieniowania słonecznego oraz opóźniają jej starzenie, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie i jędrność. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają także odpowiednie ukrwienie skóry głowy, a tym sam pomagają zachować zdrowe i piękne włosy.

Właściwości antynowotworowe?

Istnieją badania, które sugerują, iż kwasy omega-3 mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Dotyczy to jednak jedynie kwasów, pochodzących z pożywienia, a więc np. ryb, owoców morza, oleju lnianego.

Stosunek kwasów omega-3 i omega-6

Niezwykle istotny dla naszego zdrowia jest stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Oba rodzaje kwasów konkurują ze sobą o te same enzymy – w efekcie im większa podaż kwasów omega-6, tym mniejsze wykorzystanie kwasów omega-3. Niestety, nasza dieta jest obfita w kwasy tłuszczowe omega-6 (zawarte m.in. w oleju słonecznikom, margarynie, orzechach). Zjadamy natomiast zbyt mało kwasów omega-3, dlatego zalecane jest zwiększenie udziału produktów z wysoką ich zawartością.

Źródła kwasów omega-3 w diecie

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są ryby. Powinny znaleźć się na naszym talerzy min. 2-3 razy w tygodniu. Roślinnym produktem najobfitszym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jest zaś olej lniany.

Najważniejsze informacje o Omega-3

Co to jest kwas Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, a ich niedobór może prowadzić do pewnych zaburzeń.

W jakich produktach można znaleźć kwasy Omega-3?

Idealnym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany.

Czym różni się omega 3, omega 6 i omega 9?

Cyfry 9, 6 i 3 oznaczają miejsce pierwszego nienasyconego (podwójnego) wiązania w łańcuchu węglowym kwasu tłuszczowego licząc od grupy metylowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 9 mają jedno podwójne wiązanie i dlatego są nazywane jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (monounsaturated fatty acids; MUFA).

Sprawdź:   Dieta antyhistaminowa na nietolerancje pokarmowe

Zdjęcie: Elias Shariff Falla Mardini z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Crossfit - workput, ćwiczenia

3 najskuteczniejsze treningi na spalanie tkanki tłuszczowej

  • 3 stycznia 2020
Rozpoczęcie treningów wśród osób cierpiących na nadwagę i otyłość zazwyczaj wynika z chęci przyspieszenia procesu redukcji wagi i spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jakie treningi są najlepsze dla osób, chcących spalić
Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.